Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A társadalmi vállalkozások bemutatása a város új testvérvárosi projektjének célja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. február 09. 11:00
A társadalmi vállalkozások bemutatása a város új testvérvárosi projektjének célja
A konferenciasorozat mellett az önkormányzat egy mobilapplikáció fejlesztését is vállalta

2017 őszétől újabb testvérvárosi projektbe kezdett bele Gyula Város Önkormányzata: az Európa a polgárokért program által meghirdetett pályázattal a fürdőváros Hálózat a társadalmi vállalkozások sikerességéért címmel indított útjára egy programsorozatot, amelynek célja a társadalmi vállalkozások széleskörű bemutatása.

Az aradi konferencia megnyitója

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A társadalmi vállalkozások – úgy, mint bármelyik vállalkozás – szolgáltatásokat nyújtanak, de nem a profit az elsődleges a számukra, hanem az, hogy megoldást találjanak társadalmi problémákra. Céljuk a fenntartható fejlődés elősegítése, amelyet innovatív módszerek használatával érnek el. A lényegük az, hogy piacképes szolgáltatásokat nyújtsanak, vagy jól értékesíthető termékeket állítsanak elő, de nem kizárólag profitszerzési céllal.

– Jó példa erre a budriói Pictor Egyesület, akiknél szakmai látogatáson is voltunk. 1992 óta tevékenykednek, sok száz embert foglalkoztatnak, piaci alapon pályáznak munkákra, napelemeket telepítenek, közterületeket tartanak rendben, de nem kapnak sem önkormányzati, sem uniós támogatást, mégis nyereségesen működnek. Gyakorlatilag a versenyszférában tevékenykednek, de olyan alkalmazottakat igyekeznek felvenni, akik máshol nehezebben vagy egyáltalán nem találnának állást – tudtuk meg Petróczki Gábor kommunikációs referenstől.

 

Vendégségben a fogyatékos felnőttek érdekeinek védelmére alapított Aspis egyesületnél

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A társadalmi vállakozások tehát a szociális szervezetek és a profitorientált vállalkozások között helyezkednek el, vannak olyan közgazdászok, akik ebben az üzleti modellben látják a kiutat a piacgazdaság nyereség utáni hajszájából.

A projekt rövid és hosszú távú céljai között szerepel, hogy párbeszéd alakuljon ki ezeknek a vállalkozásoknak a vezetői, valamint a városok vezetései között, és az, hogy erősödjenek a testvérvárosi kapcsolatok.

A program során eddig két helyszínen rendeztek konferenciát – Budrióban és Aradon –, amelyek témái az oktatás és szociális gazdaság, valamint a fenntartható közösségek voltak. A projekt céljai között is szerepelnek ezek a nemzetközi események, valamint egy mobilapplikáció fejlesztése is, amelyről Petróczki Gábor által tudtunk meg többet.

– Az applikáció a pályázati hírek, aktualitások, illetve a konferenciasorozat kommunikációjára lett kitalálva. Megtalálhatók benne a rendezvényhelyszínek – amelyeknek a GPS-koordinátái is szerepelnek a programban, így a résztvevők könnyedén megtalálhatják a helyszíneket –, emellett az időpontok, a kapcsolódó képgalériák is szerepelnek benne, és integrálva lett bele a rendezvénysorozathoz kapcsolódó Facebook-oldal is.

 

A gyulai delegáció budrióban

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Megtudtuk, hogy az applikáció alkalmas push üzenetek küldésére is: ha a felhasználók ezeket engedélyezik a programban, akkor értesítéseket kapnak a küldött üzenetekről – amely akár annyi is lehet, hogy az előadások közötti kávészünetnek vége van – de ezekkel jelezhetik azt is, ha valamilyen frissítés van a Facebook-oldalon.

– A projekt vége után is szeretnének megtartani az alkalmazást, és örülnénk neki, ha minél több civil szervezet, valamint társadalmi vállalkozás használná ki a program nyújtotta funkciókat.

A program ingyenes, a belinkelt QR-kóddal pedig az androidos telefonokkal rendelkezők, valamint az iPhone felhasználók is könnyedén megtalálhatják az alkalmazást: a kód mindenkit a saját telefonja által preferált áruházba irányít, ahonnan csak egy kattintás a letöltés.

A konferenciasorozat következő állomása Komáron lesz, március 2-3-4-én, májusban pedig Gyulán zárul majd a konferenciasorozat.

 

A qr-kóddal bárki könnyedén megtalálhatja, és ingyenesen letöltheti a mobilalkalmazást

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)