tizenöt tagú zsűri véleményezte idén a mézeket
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett
Ahogy azt a helyszínen Árgyelán János versenyigazgatótól megtudtuk, a szakmai zsűri idén 15 tagból áll.
– Legtöbbjük méhészként tevékenykedik. Számos szempontot kell figyelembe venniük az értékelés során, hiszen figyelniük kellett arra hogy a fajtára jellemző színnel rendelkezik-e az adott méz, de a cukortartalmat is megvizsgálták, és természetesen az íz és az állag sem maradt ki az értékelés szempontjai közül – emelte ki.
– Még sohasem érkezett ennyi méz a versenyre, csak akácból 103 mézmintát kaptunk. Annak ellenére, hogy a szezon lehetett volna jobb is, úgy tűnik, mégis születtek remek termékek idén is – tette hozzá.
A versenyigazgató azt is elárulta, hogy az idei év különlegessége az édesharmatméz, aminek virágportartalma kevesebb, de beltartalmi értéke kifejezetten magas. Kiemelte: az idei évben összesen 353 nevezés érkezett, ami 30%-os emelkedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.
A versenyben nyolc kategóriában választanak első helyezetteket, közülük a legjobb minőségű nyeri el végül az Év Kiváló Magyar Méze titulust.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett