Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az emlőszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. október 10. 12:30
Az emlőszűrés fontosságára hívják fel a figyelmet
Az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható

Magyarországon a daganatos megbetegedés a második leggyakoribb halálok. A kormány 2001-ben Népegészségügyi Programot hirdetett annak érdekében, hogy az időben felfedezett betegségek halálozási arányát lényegesen csökkentse, illetve hogy felhívja a lakosság figyelmét a szűrés fontosságára.

A Népegészségügyi Program keretében a 45–65 éves korcsoportba tartozó nők kétévente kapnak meghívót emlőszűrésre, a 25–65 éves korcsoportot pedig háromévente hívják méhnyakszűrésre. A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatójából kiderül, hogy augusztusban a gyulai lakosok kapnak meghívólevelet az említett korcsoportban.

A meghívólevélben pontosan megírják, hogy hová és mikor várják a szűrendő hölgyet. Ha az időpont nem felel meg, akkor lehetősége van annak módosítására a megadott telefonszámon. Méhnyakszűrésre a meghívólevél mellékletében felsorolt szakrendelőket lehet felkeresni, előtte a szakrendelővel időpont-egyeztetés szükséges, hogy a várakozási idő minimális legyen. A meghívólevelet mindenki vigye magával.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, de ritkán férfiaknál is előfordul. Magyarországon évente mintegy 7500 új megbetegedés fordul elő, és mintegy 2800 nő veszti életét a betegség következtében.

A közleményben felhívják rá a figyelmet, hogy a gyógyulási esélyeket növelheti, ha minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatot. Hangsúlyozzák, hogy az emlőrák többnyire nem jár fájdalommal, sőt minél inkább fáj egy észrevett csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú daganattal van dolgunk.

A tájékoztatóból kiderül: ahhoz, hogy csökkenjen a halálos megbetegedések száma, a nők legalább 70 százalékának részt kell vennie a szűréseken.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)