Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Júliusban ingyenes emlőszűrésre kapnak meghívót a 45-65 éves nők Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2015. július 09. 15:00
Júliusban ingyenes emlőszűrésre kapnak meghívót a 45-65 éves nők Gyulán
Kérjük a hölgyeket, önmaguk és családjuk érdekében vegyenek részt az ingyenes szűréseken, hiszen az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható
____Eredeti-mellrakszures_pecsma.hu.jpg

képünk illusztráció

Fotó: Gyulai Hírlap

A Nemzeti Népegészségügyi Program keretében július hónapban ingyenes emlőszűrésre várják a 45-65 éves gyulai hölgyeket is. A magyar kormány által 2001-ben meghirdetett program célja a halálozási arány csökkentése és a magyar állampolgárok egészségének javítása. Ennek érdekében az említett korcsoportba tartozó nők kétévente ingyenes emlőszűrésre kapnak névre szóló meghívást. Ezúton is felhívjuk a lakosság figyelmét a szűréseken való részvétel fontosságára, hiszen az időben felfedezett mellrák 80 százaléka gyógyítható.

A program keretében a 45-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek kétévente emlőszűrésre, a 25-65 éves korú nők pedig háromévente méhnyakszűrésre kapnak meghívót. Az emlőszűrésre hívó levélben pontosan megírják, hogy hová és mikor várják a szűrendő hölgyet. Ha az időpont nem felel meg, akkor lehetőség van annak módosítására a megadott telefonszámon. Méhnyakszűrés esetén a levél mellékletében felsorolt szakrendelőket lehet – előzetes időpont-egyeztetés után – felkeresni, hogy a várakozási idő minimális legyen. A meghívólevelet mindenki vigye magával!

Miért is fontos a szűréseken való részvétel?

Mert a daganatos megbetegedések miatti halálozás a szív és érrendszerit követően a második leggyakoribb halálok a mai Magyarországon. Napjainkban minden 11. nő mellében kialakul rosszindulatú daganat. Hazánkban évente mintegy 7500 új megbetegedés fordul elő, melyben mintegy 2800 hölgy veszíti életét. Az emlőrákra - csakúgy, mint a legtöbb tumorra - is igaz, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. Épp ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint. Hangsúlyozni kell, hogy a csomó többnyire nem okoz fájdalmat, sőt, minél inkább fáj, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti, és sokszor csak hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz. A szűrésen való részvétel azért is fontos, mert az emlőrák a gyengébbik nem leggyakoribb daganatos betegsége - ritkán férfiaknál is előfordul.

Méhnyakrákkal 1000 új esetet diagnosztizálnak Magyarországon évente, a megbetegedés miatti halálozás pedig meghaladja az évi 400 főt. Hazánkban a méhnyak szűrése megoldott, de a nők tekintélyes hányada nem él e lehetőséggel, részben ezért nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget.

Kérjük tegyenek az egészségükért és vegyenek részt az ingyenes szűréseken!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)