Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bay Zoltán-emlékkiállítás nyílt Gyulaváriban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. október 04. 14:20
Bay Zoltán-emlékkiállítás nyílt Gyulaváriban
Az állandó tárlat az egykori Gyulai Rádióklub történetét is bemutatja

 Az állandó kiállítás a feltaláló halálának 25. évfordulóján nyílt meg 

 Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gyulai polgármesteri hivatal gyulavári kirendeltségének kiállítótermében nyitották meg a Bay Zoltán életérő szóló tárlatot október 4-én. Az eseményre a szervezők a híres tudós emlékeit és életének dokumentumait gyűjtötték össze, a tárgyakat mostantól állandó kiállításként láthatják az érdeklődők.

A kiállításon többek között megtekinthetők a Gyulaváriban született Bay Zoltán jegyzetei, fényképei, személyes tárgyai, iskolai bizonyítványai és olyan eszközök, amelyekkel a tudós valaha dolgozott. A tárlaton az egykori Gyulai Rádióklub történetét is bemutatják.  

A délelőtti megnyitón elsőként műsorral emlékeztek a tudósra a Bay Zoltán általános iskola diákjai. A folytatásban Görgényi Ernő polgármester mondott köszöntőt.

Bay Zoltán felnőve kíváncsi kisfiúból kíváncsi professzor lett, aki Szent-Györgyi Alberttel diskurálhatott a fizika és a biológia összefüggéseiről, aki tippeket adhatott Neumann Jánosnak első számítógépe tökéletesítésére, és aki gyermekkori álmát megvalósítva, ha nem is kézzel, de megtapogatta a Holdat. Ám nyílhatott is bármekkorára a világ, Bay Zoltán mindig gyulai, pontosabban gyulavári maradt, és azok a hatások, amelyek itt érték, egész életét végigkísérték – emlékezett a polgármester. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A kiállítást Gyulai József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja nyitotta meg, aki üdvözlő gondolataiban kiemelte: tisztelet illeti mindazokat, akik a szülőváros képviseletében megteremtették annak a feltételeit, hogy a kiállítás létrejöjjön.

– Az emlékhely lehetőséget ad arra, hogy mindazok, akik idejönnek, átélhessék azokat az álmokat, amelyeket egy helyi lelkipásztor 10 éves kisfia élhetett át annak idején. Lehetőséget ad arra is, hogy a fiatalok megismerhessék azt a korszakos vágyat, amely azt  üzente, „szeretném magam megmutatni, hogy látva lássanak”. Emellett a világ elé kívánta tárni azt a kincsesbányát, amely a születéssel és a neveltetéssel beleivódott az itt élőkbe – fogalmazott Gyulai József.

Bagyinszki Zoltán az önkormányzat képviseletében lapunknak elmondta, hogy a tárlaton nem csupán Bay Zoltánra emlékeznek, hanem Bródy Imre gyulai születésű fizikus munkásságát is bemutatják.
– Ő volt a másik világhírű, Gyulán született fizikus, aki a kriptonlámpát találta fel, és a kriptongáz gyártását, amivel a kriptonégőt eladhatóvá tudták tenni a piacon. Gyulán egy komoly kiállítással adózunk az ő munkásságának is. A helyszínen jegyzetek, fényképek, dokumentumok és teljes munkásságának leírása is megtalálható – emelte ki. 

A megnyitó állófogadással és Hegedűs István református lelkipásztor áldásával zárult.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)