Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos tájfutóversenyt rendeznek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. szeptember 13. 12:10
Országos tájfutóversenyt rendeznek Gyulán
A sportrendezvény által sokan ismerhetik meg a fürdőváros értékeit

Különleges sporteseménynek lehetünk tanúi szeptember 16-án és 17-én, hiszen tájfutóversenyt rendeznek városunkban – derült ki szeptember 13-án a Kónya István alpolgármester és Paskuj Mátyás, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club tájékozódási futó szakosztályának vezetője által tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen – mint a rendezvény fő támogatói – jelen volt Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő igazgatója és Kertes István, a Gyulasport NKft. ügyvezetője.

kun miklóskertes istvánkónya istván és paskuj mátyás

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– A hétvégén nem mindennapi sporteseménynek, a Tájékozódási Futó Országos Rövidtávú és Sprint Váltó Bajnokságnak lesz a házigazdája Gyula városa – mondta Kónya István. – Bízunk benne, hogy hagyományt tudunk teremteni a rendezvénnyel. Egy héttel ezelőtt hallottam a budapesti futóversenyek kapcsán, hogy lassan elmondhatjuk, Magyarország futóturizmusra épít. Szeretnénk, ha ez a sport Gyulán megvetné a lábát, hiszen rendkívül fontos, hogy értékeinket minél szélesebb körben bemutathassuk.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a versenyre érkezők nem elsősorban gyulai lakosok, de még csak nem is Békés megyei lakosok lesznek, hanem az ország több pontjáról, illetve külföldről érkező futók. A versenyt olyan helyszíneken bonyolítják le, amelyek ráirányítják a figyelmet a város értékeire. Az útvonal érinti a Gyulai Várfürdőt, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárat és a polgármesteri hivatalt is.

Paskuj Mátyás elmondta, hogy két évvel ezelőtt pályázták meg a verseny rendezési jogát. Amikor kiderült, hogy elnyerték a jogot, az első dolga volt, hogy megkeresse Görgényi Ernő polgármestert. A szakosztályvezető kiemelte, hogy páratlan összefogással találkozott a tárgyalások során, ugyanis a város vezetése és számos gyulai cég, valamint szervezet is azonnal igent mondott a támogatásra.

Megtudtuk, hogy a megmérettetés rövidtávú lesz, 3-4 kilométeres szakaszokat kell teljesíteni a futóknak. A verseny különlegességét a helyszín adja, hiszen a legtöbbeknek az erdő jut eszébe, ha tájfutásról van szó, de a szervezők szerették volna városban is bemutatni ezt a sportágat.

A verseny kezdetekor a futók kapnak egy térképet, amelyen be vannak jelölve azok a pontok, amelyeket mindenképpen érinteniük kell, de a legrövidebb és legalkalmasabb útvonalat maguktól kell megtalálniuk. Egy-egy helyszínen – például a Mogyórssy János könyvtár udvarán – több pont is ki lesz helyezve, de nem kell mindegyiket megérinteni a versenyzőknek, így a gyorsaságon és a tájékozódáson túl, az összpontosítás és a figyelem is fontos tényező lesz.

Az első selejtezőfutamok 16-án, szombaton 9 órakor indulnak a várfürdőből, délután pedig a döntőket rendezik meg. Itt dőlnek el a magyar bajnoki címek is. Szeptember 17-én, vasárnap tartják a sprintszámokat, amelyek a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok mellől indulnak, a pálya pedig Törökzugot és környékét öleli fel.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)