Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új iskolát és óvodát adtak át Geszten

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI/GYH • HÍREK • 2017. augusztus 30. 21:05
Új iskolát és óvodát adtak át Geszten
A beruházás 1,1 milliárd forintból valósult meg

Átadták az új iskolát, óvodát és közkonyhát a Békés megyei Geszten szerdán, a beruházás 1,1 milliárd forintból valósult meg – közölte szerdán az MTI.

Képünk tavaly, az óvoda alapkőletételénél készült

Fotó: KBC Nonprofit Kft.

Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, a geszti önkormányzat a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. közreműködésével nyert el pályázati támogatást az óvoda és a konyha építésére. A társaságot 2015-ben nyolc Békés megyei település – Gyula, Békés, Szarvas, Kondoros, Dévaványa, Sarkad, Körösladány és Vésztő – hozta létre azzal a céllal, hogy európai uniós pályázati forrásokból segítse partnerei fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását. 

Az ünnepélyes szalagátvágáson beszédet mondott Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki hangsúlyozta: a pedagógusok képessége kiemelten mutatkozik meg az olyan térségekben, mint amilyen Geszt, a sarkadi járás, Békés megye, az Alföld, ahol sok nehéz sorban élő ember él.

A politikus reményét fejezte ki, hogy az új iskola a határ túloldalán élő magyar közösség számára is esélyt teremt. 

Fábián Zsuzsanna (független) polgármester elmondta, hogy az önkormányzat saját forrásból építtette meg a kétcsoportos óvodát és a kétszáz adagos közkonyhát, a kormány pedig hazai forrásból, több mint 800 millió forintból a nyolc tantermes, tornatermes általános iskolát. Szeretnének bölcsődét építeni, és az új intézmény felső szintjén hat apartman kialakítását is tervezik – említette meg.

Először 2012-ban pályáztak a Tisza-kastély turisztikai célú felújítására, akkori pályázatuk nem nyert, elindult viszont a tárgyalás a műemléképület állami kézbe vételéről. Az adásvételi szerződést 2014 októberében kötötték meg – ismertette.

Kovács József, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte, a Tisza család és az egykor itt házitanítóként dolgozó Arany János – akinek a nevét az iskola és az óvoda is viseli – „különös kovászt, különös összetartó erőt jelent az alig 800 lakosú településen.

A Nemzeti Sportközpontok zöldmezős beruházása eredményeként megépült új, akadálymentes iskolaépület – amelynek alapkövét tavaly november 24-én tették le – 2600 négyzetméteres. Nyolc osztálytermet, egy könyvtárszobát, egy fejlesztőszobát, tornatermet és aulát, továbbá szertárakat, igazgatási és tanári helyiségeket, vizesblokkokat, öltözőket, orvosi szobát, portát, stúdiót, karbantartó-, valamint gépészeti helyiségeket alakítottak ki. 

Geszten – ahol korábban az 1700-as évek óta nem épült közintézmény – jövőre várhatóan elkezdődik a Tisza-kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram részeként. A Magyarországi Református Egyház a tervek szerint 2019-ben veheti birtokba a kastélyt, amely az egyház oktatási és képzési központja lesz. Látogatóközpont is létesül benne, amely a kastély és a Tisza család történetét mutatja majd be 21. századi eszközökkel, élményszerű formában.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)