Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Feltöltöttük humortartalékainkat a VIII. Irodalmi Humorfesztiválon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. július 19. 16:50
Feltöltöttük humortartalékainkat a VIII. Irodalmi Humorfesztiválon
A kortárs magyar irodalom legjobbjai hozták el írásaikat a gyulai várba

Ha az Irodalmi Humorfesztiválról van szó, akkor mindössze egyetlen dolog jut eszembe, ami negatívum: csak kétévente rendezik meg. A kortárs magyar irodalom legjobbjait felvonultató estnek, immár nyolcadik alkalommal örülhetett a Gyulai Várszínház közönsége július 17-én. A nevetés és a jó hangulat garantált volt.

____Eredeti-GYHRCSD_0038.JPG

Irodalmi Humorfesztivál a javából

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Tarján Tamás irodalomtörténész, az est házigazdája köszöntötte a vendégeket, de természetesen jelen volt Elek Tibor is, aki szervezte és rendezte a humorfesztivált. Az előadást – ahogy mindig – két részletben tekinthette meg a közönség, a szünetre pedig szükség is volt, hogy pihentethessük rekeszizmainkat.

Az estét Garaczi László indította útjára, írásában pedig egy kútológia konferenciára kalauzolt bennünket, ahol megtudhattuk, hogy a kutak manapság csak turisztikai látványosságok, a kútba révedés már lassan a múlté. A teljes előadásra sajnos nincs idő, de azért az afrikai kútelefántok életőrl – akiknek ormánya gyakran ragad ezekbe, amikor inni szeretnének – még megtudunk pár alapinformációt.

A József Attila-díjas Zalán Tibor egy háromtételes művel készült, amelyből kiderült, hogy a költő mackónadrágban is költő, ellenben öltönyben és nyakkendőben nem, de mackónadrágban és nyakkendőben legalább félig az. Szil Ágnes egy elképzelt rablás történetével folytatta a sort.

Fekete Vince bevezette a közönséget a székelyek mindennapjaiba, ahol kürtöskalácsból van a kerítés, akinek nincs bicskája, annak legalább disznóölő kése legyen, a gyerekek csoki turult majszolnak, és persze minden másnap felavatnak egy Wass Albert szobrot. Végül kitértünk arra is, hogy milyen remek élettani hatásai vannak a szexnek.

Nagy Koppány Zsolt remélte, hogy a szövege felolvasása után megkeresi pár autószerelő, ugyanis az eddigiekkel nem járt jól, szerinte amint belép egy ilyen üzletbe, már világít is a homlokán a balfék felirat. Írásában egy egyszerű index lámpa cseréjével indult a történet, amelynek a végén az összeg milliós határokat feszeget.

Az első részt Csider István Zoltán zárta, aki üdítően elütött a szépirodalmi szövegektől a slam poetry előadásával. Kedves Lóci! című írása politikai témákat feszegetett, majd felsorolt tíz okot, amiért nem szereti Batmant.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0018.JPG

A NEVETÉS ÉS A JÓ HANGULAT GARANTÁLT VOLT

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A második etapot Kiss László kezdte, aki egy balatoni osztálykirándulásról írt levelet a miniszternek, de a szövegben felbukkant a német fociválogatott és a Guns’n’Roses együttes is. Kiss Judit Ágnes a női princípiumokról olvasott fel, amelyben a saját szárnypróbálgatásait sorolta a főzés vagy éppen a varrás területén, ahol kevés sikert ért el. Limerickjeiben a világ városairól és annak lakóiról írt.

Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba párosa mindig nagyszerű jelenetekkel nevetteti meg a közönséget. Most sem volt ez máshogy, amikor egy bírósági tárgyalás történetét mesélték el, ahol a bűnös nem biztos, hogy bűnös volt. Dragomán György, mint Közép-Európa legjobb hagymavágója mutatkozott be, majd elmesélte ennek menetét. Fontos, hogy csak finn késsel állhatunk neki a műveletnek, amelyet -17 celsius fokra kell lehűtenünk, a hagyma bajszos felének észak felé kell néznie, a deszka pedig már mindegy, de mást nem vághatunk rajta. A második részt és egyben az estét Kiss Ottó verse zárta, amelyben Laci erdei kalandjait mesélte el.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0011.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A VIII. Irodalmi Humorfesztivál nagyszerűen telt, ahol mindenki feltölthette humortartalékait. Azt már csak remélni tudjuk, hogy kihúzzuk mindezzel a következő alkalomig.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)