Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Környékbeli szecessziós épületek képeken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2017. június 09. 14:50
Környékbeli szecessziós épületek képeken
Fotókiállítás nyílt az Ünnepi Könyvhét keretében a gyulai könyvtárban

Az Alföldi szecesszió című kiállítás megnyitója 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az alföldi szecesszió címmel nyílt tematikus tablókiállítás a Mogyoróssy János Városi Könyvtár előadótermében június 9-én. A látogatók a színes épületképek mellett magyar és idegen nyelvű leírásokat is találnak.

A fotókon olyan városok szecessziós épületei is láthatók, mint Gyula, Szolnok vagy Kecskemét. Az eseményre tíz tematikus és tíz regionális tabló készült el olyan témákban, mint a paraszti polgárosodás és az urbanizáció. Emellett kiemelt épülettípusok is láthatók, például városházák, kaszinók és helyi zsinagógák.

A kiállítás megnyitója előtt annak ötletgazdájával, Brunner Attilával beszélgettünk, aki lapunknak elmondta: 2015-ben kollégájával, Veres Dániellel az alföldi szecesszió tiszteletére kezdték el szervezni a kiállítást.

 

Brunner Attila és Bagyinszki Zoltán 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Az kiállításnak részben az az apropója, hogy mindketten alföldiek vagyunk, emellett tovább inspirált minket, hogy találkoztunk egy olyan kiadvánnyal, amelyben Bagyinszki Zoltán fotói mutatják be az alföldi szecessziót. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy szeretnénk az Alföld épített örökségét valamilyen formában összegyűjteni. Ennek eredménye a mai tárlat – emelte ki Brunner Attila.

A művészettörténész hozzátette: Gyula épített örökségének újrafelfedezését is megkísérelték, és a fürdővárosban számos szecessziós épülettel találkoztak. Kérdésünkre azt is elárulta, mire figyeljenek azok, akik hozzájuk hasonlóan szintén szívesen megkeresnék a fürdőváros szecessziós épületeit.

– Szecesszióra utal a színes épületkerámia vagy bármilyen többszínű épületdíszítmény, a geometrikus sorolások, a játékos ornamentika vagy a homlokzat egyenes vonalainak fellazítása, megtörése és a hullámvonalak bármifajta megjelenése. Ezenkívül a népművészeti motívumok használata is a szecesszióra volt jellemző – tette hozzá Brunner Attila.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A délelőtti kiállítás megnyitója köszöntővel indult, melyben Bagyinszki Zoltán az esemény szervezőjének munkásságát méltatta, majd örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az általa is nagyon kedvelt téma a szervezőket és a jelenlévő közönséget is megragadta.

A folytatásban Brunner Attila ismertette a tárlat történetét, melyből megtudhattuk: a  nem mindennapi vándorkiállítás Kiskunfélegyházán mutatkozott be először, majd Nyíregyháza, Nyírbátor és Szentes után a fürdővárosban július végéig tekinthető meg. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)