Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felemel a vers, ha elesel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. február 24. 17:00
Felemel a vers, ha elesel
Bánki Benjámin volt az Erkel Ferenc Gimnázium vendége

Egy különleges programmal indult a 2017-es Implom József Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntője az Erkel Ferenc Gimnáziumban február 23-án: az iskola vendége a pécsi Bánki Benjámin volt, ki fiatal kora ellenére már Kazinczy-aranyjelvénnyel büszkélkedhet. Szaval, verset ír, és a slam poetry műfajban is otthon érzi magát, ráadásul teszi mindezt elképesztő tehetséggel. Az iskola vendégével prof. dr. Nagy L. János, a verseny zsűrijének elnöke beszélgetett.

bánki benjámin

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az estet egy Kosztolányi- és egy Latinovits-szöveggel kezdte a fiatal poéta, ezek pedig megtalálhatók a Szép magyar beszéd verseny „repertoárjában” is, így hamar rácsodálkozhattunk Bánki Benjámin tehetségére. Elmondása szerint Latinovits stílusa nagyon közel áll hozzá, de a saját stílusának kialakulásához hozzájárul a kortárs költészet is, így egy Lackfi János-verset is meghallgathatott a közönség.

Habár a két költő világa nagyon különbözik egymástól, mégis ez volt az az út, amely elindította a saját szövegek írása felé. Körülbelül 12 éves volt, amikor megírta első versét, amelyhez hozzájárult az is, hogy sok rapzenét hallgatott, így a ritmusosságot nem kellett külön megtanítani neki. Mint mondta, kialakult benne egy kép a versről és a költészetről, de szerette volna megtalálni a saját hangját az írásban és szavalásban egyaránt.

Így jutott el a slam poetry műfajáig, amelyben az alkotás és az előadás is fontos szerepet játszik. Gyakorlatilag minden író és költő célja az, hogy eltérjen a többiektől, a főleg fiatalok által űzött slammelés pedig ilyen. Mint kiderült, akár párhuzamot vonhatunk a rapzenével is, de a slamben nem jellemző a zenei kíséret, sokkal inkább van a tartalmon a hangsúly.

A szabadság – legyen az a szólásé vagy fizikai – és a társadalmi problémák is vissza-visszatérnek Bánki Benjámin saját szövegeiben, amelyekben korát meghazudtoló világlátásról és érettségről tanúskodik. A Fehér 50 árnyalata és a Migráció című szövegeit mindenkinek csak ajánlani lehet, de alapvetően bármelyik verse és írása kiváló olvasmány lehet azok számára, akik fogékonyak az olyan stílusra, amelyben kellemesen keveredik a régi és az új korok sajátossága.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)