Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyílt a Dénesmajor és Feketegyarmat közötti alkalmi határátkelőhely

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2017. február 18. 18:30
Megnyílt a Dénesmajor és Feketegyarmat közötti alkalmi határátkelőhely
Szombatonként, valamint húsvétkor és pünkösdkor is át lehet lépni a határon

Megnyitották a Dénesmajor és Feketegyarmat közötti határátkelőhelyet szombaton. Az átkelő egyelőre alkalomszerűen, hétvégén és ünnepnapokon üzemel majd, de az érintett települések vezetői azt remélik, hogy még Románia schengeni övezethez való csatlakozása előtt sikerül állandó átjárást biztosítani a magyar–román határ két oldala között. 

____Eredeti-denesmaj_238.jpg

Az első határátlépőt Görgényi Ernő köszöntötte 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: hétvégétől tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a 450 km hosszú magyar–román határszakaszon. 

Szombaton a Zajta–Nagypeleske, a Garbolc–Szárazberek, az Ömböly–Károlypuszta, a Dombegyház–Kisvarjaspuszta, az Elek–Ottlaka, a Körösnagyharsány–Körösszeg, a Dénesmajor–Feketegyarmat, a Pocsaj–Biharfélegyháza és a Bagamér–Érkenéz átkelő lesz nyitva, míg vasárnap a Csanádpalota és Nagylak közötti határátkelőhely üzemel majd.

Kovács József arról is beszámolt, hogy húsvétkor és pünkösdkor 3-3 napig szintén nyitva lesznek az átkelők. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az intézkedéssel könnyebben megközelíthetővé válnak az érintett, magyar és román zsáktelepülések.

 

____Eredeti-denesmaj_216.jpg

Sajtótájékoztató a határátkelő dénesmajori oldalán 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere emlékeztetett rá: a Dénesmajort és Nagyzerindet összekötő 8,6 kilométeres út 3 millió euróból épült meg 2012-re. Kiemelte: a határ megnyitásával egyszerűbb és gyorsabb lesz a közlekedés a Körös-vidéki települések között, ezáltal kereskedelmi, turisztikai és személyes kapcsolataik is szorosabbá válhatnak. Mint fogalmazott, a döntés nemzetpolitikai szempontból is fontos, hiszen a határ mentén jelentős számú magyar él.

A városvezető kérdésünkre elmondta: a Dénesmajor és Feketegyarmat közötti határátkelő 9-től 17 óráig lesz nyitva szombaton. Hozzátette: a gyulaiak és a nagyzerindiek is abban érdekeltek, hogy az átkelő a későbbiekben folyamatosan üzemeljen.

Simándi Sándor, Nagyzerind polgármestere kifejtette: bízik abban, hogy még idén állandó határátlépési hellyé válik a Dénesmajor és Feketegyarmat közötti átkelő. Hangsúlyozta: a település tervei között szerepel egy ipari park létesítése, amely reményeik szerint a határnyitás révén gyulai és békéscsabai vállalkozók figyelmét is felkeltheti.

Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke aláhúzta: a határnyitás olyan régiók között történt meg, amelyek történelmileg, gazdaságilag és kulturálisan egységet alkotnak.

 

____Eredeti-denesmaj_223.jpg

Kalapáti Magdolna, a Miniszterelnökség programirányítója 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Kalapáti Magdolna, a Miniszterelnökség programirányítója kifejtette, a határnyitástól a gazdasági kapcsolatok fellendülését is várják. Felidézte: a tíz átkelési helyhez a 2007 és 2013 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak. A projekt összköltsége 40 millió euró volt, amelyből 31 milliót biztosítottak uniós forrásból.

Az előzményekről lapunknak elmondta: Románia és Magyarország között korábban nem született olyan megállapodás, amely lehetővé tette volna határátkelők építését, ezért ütközött akadályba az utak tényleges használata. A két fél között tavaly decemberben tárgyalások kezdődtek, ahol megállapodtak az alkalomszerű határnyitásról. A szakember jelezte: annak érdekében, hogy ezek gyakoribbá váljanak, további egyeztetéseket kezdeményeznek.

Kalapáti Magdolna érdeklődésünkre kiemelte: az új határátlépési helyekkel megduplázódott a magyar–román határszakaszon működő átkelők száma. A szakembertől azt is megtudtuk, a Dénesmajort Nagyzerinddel összekötő út révén 40 kilométerről 8,6 kilométerre csökkent a két település közti távolság.   

 

____Eredeti-denesmaj_242.jpg

A vadonatúj Feketegyarmat tábla 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)