Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Meghalt Erkel Tibor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2017. január 30. 18:04
Meghalt Erkel Tibor
A zongoraművészt az Erkel Ferenc Társaság 2012-ben választotta örökös tiszteletbeli alelnöknek

Nyolcvanhárom éves korában január 28-án elhunyt Erkel Tibor zongoraművész, zenei rendező, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára, az Erkel Ferenc Társaság örökös tiszteletbeli alelnöke – közölte a Gyulai Hírlappal a család. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a lapunkhoz eljuttatott nekrológot.

____Eredeti-ErkelTibor.jpg

Erkel Tibor 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Január 28-án, szombaton, 83 évesen elhunyt Erkel Tibor a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész, zenei rendező, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi tanára, országgyűlési képviselő és a Fővárosi Közgyűlés tagja.

Erkel Tibor 1934 januárjában született Csökmőn. Erkel Ferenc leszármazottjaként tanulmányait fiatal korától meghatározták a család zenei hagyományai. A debreceni Piarista Gimnáziumban töltött évei után az Erkel Ferenc Zenei Gimnázium és Kollégium (mai Bartók Béla Kollégium), majd a Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora szakos hallgatója volt, Wehner Tibor tanítványaként. Tanárai közt olyan nagyságok is formálták életútját, mint Höchtl Margit és Zempléni Kornél.

Zongoraművészi fellépései mellett pályafutását 1958-tól a Szegedi Konzervatóriumban zongora és kamarazene oktatásával kezdte. 1964-től 50 éven át a Zeneakadémián tanított, ’69-től mint tanszékvezető egyetemi tanár. Tanítványai közül számtalan nemzetközi rangot elért karmester, fúvós- és egyéb hangszeren játszó művész került ki.

1963-tól Lendvai Ernő nemzetközi hírű Bartók-kutató hívására a Magyar Rádióhoz került, melynek előbb zenei rendezőjeként, majd ’92-ig zenei főosztályvezetőjeként dolgozott. Több, rangos díjat elnyerő lemez- és rádiófelvétel fűződik a nevéhez, ezeken számos hazai és nemzetközi hírességgel dolgozott együtt. Fontos szerepet töltött be a Dolby Surround rendszerek elődjéül szolgáló kvadrofón technológia kidolgozásában a Magyar Rádiónál. Az ezzel a technológiával készült felvételei nyugaton is nagy sikert hoztak a magyar rádiózás számára a hetvenes-nyolcvanas években.

1979-től 1983-ig a Művelődési Minisztérium színház-, zene- és táncművészeti osztályának vezetője volt, majd ’92-től két éven át a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban töltött be hasonló posztot.

1996-tól a MIÉP színeiben politizált, elsősorban kultúrpolitikai kérdésekben foglalva állást, 1998 és 2002 között mint országgyűlési képviselő, majd 2002 és 2006 között a Fővárosi Közgyűlés tagjaként.

Élete során számos ismert művész, politikus és más közéleti személyiség barátságát élvezhette. Munkásságát 1986-ban Erkel-díjjal, 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el. Ugyanebben az évben szeretett kerülete, Újpest díszpolgárává válaszotta érdemeiért. Az Erkel Ferenc Társaság alapító tagja, alelnöke, majd örökös tiszteletbeli alelnöke lett.

Gyászolják felesége, dr. Bognár Márta gyermekorvos, fia, Erkel László Kentaur, érdemes művész, testvérei, unokái és számos barátja.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)