Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulára érkezik a Himnusz kottája és kézirata

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. január 17. 14:14
Gyulára érkezik a Himnusz kottája és kézirata
A helyiek egy napon át tekinthetik meg a történelmi jelentőségű dokumentumokat
Nem mindennapi tárlatvezetésen vehetnek részt azok, akik január 21-én a gyulai Erkel Ferenc Emlékházba látogatnak. A magyar kultúra napja alkalmából ugyanis az intézményben a magyar Himnusz eredeti kottáját és a Kölcsey Ferenc által írt kéziratát is bemutatják majd. Az országosan is egyedülálló lehetőség a látogatók számára mindössze egyetlen napig él, ám szombaton rendhagyó tárlatvezetéssel is kiegészítik a különleges látványt.
____Eredeti-GYHRCSD_0005.JPG

Kónya István és Dombi Ildikó az Erkel Ferenc Emlékházban tartott sajtótájékoztatót

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács Anett történész lapunknak elárulta: óránként mutatja majd be a látogatóknak a történelmi jelentőségű ereklyéket, és a látványt a tárlat vezetője érdekességekkel, eddig nem ismert információkkal teszi majd színesebbé.

– Szót ejtek arról, miért vezették óriási érzelmek Erkel Ferencet, miért volt dühös, mielőtt a Himnusz zenéjét megkomponálta. Emellett arra is igyekszem majd rávilágítani, hogy vajon igaz lehet-e hogy a Nemzeti Színház akkori igazgatója egy szobába zárta a művészt, hogy mindenképpen megalkossa a zeneművet – sorolta a hétvégi program legérdekesebb kérdéseit a tárlatvezető.

A közelgő eseményhez kapcsolódó, január 27-i sajtótájékoztatón Kónya István alpolgármester kijelentette: még sehol sem volt látható ez a két fontos dokumentum együtt és egymás mellett, így az esemény mindenképpen kultúrtörténeti jelentőségűnek nevezhető.

– Ezt a két kiváló relikviát sem a gyulaiak, sem a Békés megyeiek nem láthatták még. Hogy hozzánk került, az egy egyéves munka eredménye, ami a város számára is egy fontos lehetőség, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy mit is jelent számunkra Erkel Ferenc hagyatéka – emelte ki az alpolgármester.

Dombi Ildikó, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a hétvége programjait részletezte: – Január 20-án a gyulai városháza dísztermében látható lesz a két dokumentum, egy ünnepi programmal együtt, amin a szerzők leszármazottai is megjelennek majd. A zenei programon a Himnusz is felcsendül majd, és mellette más Erkel-művek is. Másnap az Erkel-házban 10–18 óráig lesz látható a két relikvia, amit óránként mutat majd be történész kollégnák a nagyközönségnek.

A gyulaiak számára az kiállítótér ezen a napon is 50%-os kedvezménnyel látogatható, a diákok pedig 100 forintos áron tekinthetik meg a történelmi dokumentumokat. A kiállított tárgyak mindössze egy napig lesznek a fürdővárosban. 

GYULAI HÍRLAP • 2017. január 17. 14:31
A helyiek egy napon át tekinthetik meg a történelmi jelentőségű dokumentumokat
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)