Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emlő- és méhnyakrákszűrésre hívják a gyulai nőket februárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2017. január 16. 10:50
Emlő- és méhnyakrákszűrésre hívják a gyulai nőket februárban
Dr. Bánhegyi Róbert: néhányan a betegségek előrehaladott fázisában sem mennek orvoshoz
A hivatalos álláspont szerint a hölgyek minimum 70%-nak kellene részt vennie minden településen ahhoz, hogy az emlődaganatban megbetegedettek száma országosan csökkenjen. A kormány 2001-es népegészségügyi programjának egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a szűréseken való részvétel fontosságára; ennek érdekében minden városban értesítik a hölgyeket, amikor újra aktuális egy-egy vizsgálat.
____Eredeti-mellrakszures_pecsma.hu.jpg

Képünk illusztráció 

Forrás: Pecsma.hu

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, de ritkán előfordul a férfiak között is. Magyarországon évente mintegy 7500 új megbetegedés fordul elő, és mintegy 2800 nő veszti életét évente a betegség következtében. Az emlőráknál – csakúgy, mint a legtöbb tumornál – igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint és, emiatt lényeges a szűréseken való megjelenés is.

Ugyancsak jelentős esetszámmal, évi 1000 új esettel fordul elő méhnyakrák Magyarországon, a megbetegedés miatti halálozás pedig évente meghaladja a 400 főt. Hazánkban a méhnyak szűrése megoldott, de sajnos a nők tekintélyes hányada nem él e lehetőséggel, részben ezért nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget.

Dr. Bánhegyi Róbert helyi onkológus kérdésünkre elárulta: néhányan a betegségek előrehaladott fázisában sem mennek orvoshoz, helyette vagy tagadják a már látható jeleket, vagy éppen házi praktikákkal próbálják orvosolni a tüneteket.

– Fontos, hogy járjunk a szűrésekre, mert sok betegség nem jár fájdalommal. Az emlőrák többnyire éppen ilyen, sokáig csakis a mellben található csomó utal a jelenlétére. A méhnyakrák  pecsételő vérzéssel jelentkezik, előrehaladott esetben alhasi panaszok, puffadás jellemzik, később pedig a fogyás – részletezte a tüneteket a doktor.

A következő hónapban újabb lehetősége adódik a helyi hölgyeknek arra, hogy részt vegyenek mindkét szűrésen. Emlőszűrésre kétévente a 45–65 éves korcsoportba tartozó hölgyek, a méhnyakrákszűrésre 25–65 éves korcsoportba tartozó hölgyek kapnak meghívást minden harmadik évben.

Az emlőrákszűrés esetében a meghívólevélben pontosan megírják, hogy hová és mikor várják a szűrendő hölgyet, és ha az időpont esetleg nem felel meg, akkor lehetősége van annak módosítására a megadott telefonszámon.

A szintén aktuális méhnyakszűrésre a meghívólevél mellékletében felsorolt szakrendelőket kell majd felkeresnie az érintetteknek; ám előtte a szakrendelővel időpont-egyeztetés szükséges, hogy a várakozási idő minimális legyen.

A program koordinátorai mindenkit arra kérnek, hogy a postán érkezett meghívólevelet mindenki vigye magával.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)