Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tévézés helyett léleknyugtató kévézés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2016. december 04. 07:00
Tévézés helyett léleknyugtató kévézés
A metszés időszaka is beköszönt kertjeinkbe
____Eredeti-metszes.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: tree-care.com.au

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Lassan a metszés időszaka is beköszönt a kertjeinkbe. Sajnos napjainkban már a nyesedéket nem hasznosítjuk. Felesleges rossznak tartjuk, pedig a bogrács alatt igen jó szolgálatot tehet, ha éhes gyomrunknak főzünk valami finomat.

A kenderzsineggel átkötött kévékkel nyáron már a szalonnát is megsüthetjük. Természetesen a kévék elkészítése időigényes, de még mindig nyugalmasabb, pihentetőbb, mint az ostoba és álságos híreket nézni a reklámok közt a televízióban. Ebben az esetben környezetkárosítást sem okozunk. A metszéseket az almafélékkel kezdhetjük, mert azok már beérlelték a vesszeiket. A bogyós gyümölcsűek, mint a málna, ribizli, egres, metszése is elkezdhető. Az őszi metszést azoknak javaslom, akik biztosak a hajtások megítélésében, hogy egy-egy fa metszhető-e már. Aki nem tudja eldönteni, az hagyja tavaszra. Ami biztosan nem okoz kárt, az idősebb fák törzsének, vastagabb ágainak megtakarítása a rárakódott zuzmóktól, moháktól, drótkefével, kapirccsal. Tavasszal nem biztos, hogy lesz rá időnk!

Az őszi lemosó permetezést, főleg ha sok volt a fertőzés, érdemes fagymentes időben végrehajtani, elsősorban réztartalmú szerrel. Az őszi lomb szedésekor óvatosan járjunk a kertünkben, nehogy véletlenül megbolygassuk egy-két süni téli szállását, nyugalmát. Ha előfordulna, ne vigyük be meleg helyre, mert elpusztul a nagy jóságunktól! Takarjuk szépen vissza, sőt még egy kis lombot is szórhatunk rá, hogy biztosabban átvészelje a zord napokat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)