Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Isten éltesse, tanár úr!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2016. november 16. 17:00
Isten éltesse, tanár úr!
Kovács István nemrég töltötte be 89. életévét
____Eredeti-kovacs_istvan.JPG

Kovács István

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

A gyulai nyugalmazott testnevelő tanár és szenior atléta nemrég ünnepelte 89. születésnapját. Lapunk is felköszöntötte a generációkat tanító, és velük a sportot megszerettető Kovács Istvánt, akit terveiről is megkérdeztünk.

Az 1927-ben született egykori testnevelő 1951-ben évfolyamelsőként diplomázott, amivel TF-nagydíjat nyert, majd a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban tanított évtizedeken keresztül. Harminchat éven át járt be szeretett diákjai közé, amiért – a diplomaszerzés 65. évfordulójának tiszteletére – jubileumi díszoklevelet vehetett át Mocsai Lajostól, a Testnevelési Egyetem rektorától.

A tanítás mellett edzői feladatokat is vállalt. Tanítványai közt szerepelt többek között Pikó János tornász, Benkő Árpád kézilabdázó, Puczkó József távolugró, Skultéti Mária súlylökő, Kliszek Antal távolugró, Skultéti László hármasugró, és fia, ifj. Kovács István távol- és hármasugró.

Nyugdíjba vonulása óta is igen aktív sportéletet él, hiszen szinte minden szenioratlétikai versenyen szerepel. Ebben az évben a negyedik könyvét is kiadták, amely a gyulai szenior atlétákról nyújt teljes, átfogó képet.

Még 2011-ben a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Magyar Olimpiai Bizottság Matolay Elek-életműdíjat adományozott Kovács István részére a Testnevelési Egyetem aulájában rendezett díszközgyűlésén.

– Továbbra is szeretnék a szenior közösség aktív tagja lenni, legfőképpen az atlétikában. Emellett sakkozom, de úszni és kerékpározni is szeretek. Amikor nem sportolok, akkor olvasok és keresztrejtvényt fejtek, mert a test mellett az elmét is karban kell tartani. Terveim között szerepel egy Európa-bajnokságon való indulás, és talán, amikor betöltöm 90-et, egy világbajnokságon is elindulok – mondta el lapunknak gondolatait Kovács István.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)