Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kovács Istvánt köszöntötték kilencvenötödik születésnapján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2022. november 15. 14:34
Kovács Istvánt köszöntötték kilencvenötödik születésnapján
Pista bácsi szerint a hosszú élet titka a mozgás, a megfelelő mentalitás és a mértékletesség

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Kilencvenötödik születésnapján köszöntötte Kovács Istvánt november 15-én Kónya István alpolgármester és Csige Gábor jegyző. A látogatók az ünnepeltnek virággal, emléklappal és tortával kedveskedtek. 

Pista bácsi 1927. november 15-én, egy Szentes környéki kis tanyán látta meg a napvilágot, öten voltak testvérek, ő volt a család legidősebb gyermeke. A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban tanul, ahol 1946-ban érettségizett. Itt ismerkedett meg a szertornával és a labdarúgással. Három év alatt NB III-as játékos, helyi válogatott is lett.

1947-ben a Testnevelési Főiskolára felvételizett, ahol elkezdett atletizálni és kétszer nyert hármasugrásban országos főiskolai bajnokságot. A negyedik év végén megkapta a Testnevelési Főiskola tanulmányi nagydíját.

Az ünnepelt elmondta: úgy érzi, hogy egészsége alapjait a tanyasi élet és a fizikai munka alapozhatta meg.

Testnevelő tanárként rövid ideig Túrkevén tanított, majd a gyulai Erkel Ferenc gimnáziumba került, ahol 36 éven kerül tanított. Ezek után is tovább sportolt, néha tanítványaival egy csapatban. Főleg atlétikában értek el megyei és országos sikereket. Az 50-es évek elején a férfi kézilabdát és a kosárlabdát honosította meg Gyulán. A tanítás és edzősködés mellett 1954-ben felnőtt válogatott lett hármasugrásban a budapesti magyar-finn viadalon.

1965-ben megnősült, két gyermekük született. Pista bácsinak egy fiú és két lány unokája van.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

1988-ban bekapcsolódott a veterán atlétikai mozgalomba, és főleg a dobó- és ugrószámokban ért el sikereket. A hazai évi 12-15 verseny mellett világversenyeken is indult. 2008-ban Ljubljanában az M80-as korcsoportban hármasugrásban Európa-bajnokságot nyert, 2010-ben Nyíregyházán második lett. 2014-ben a budapesti fedett pályás világbajnokságon az M85-ös korcsoportban rúdugrásban második, magasugrásban harmadik helyen végzett. A kétévente megrendezendő tatai speciális dobó világbajnokságon összesen 13 aranyérmet szerzett. Rendszeresen edz, versenyez és igyekszik az egészséges életmódot betartani, ezzel is jó példát mutatni a társadalomnak.

Szabadidejében sportirodalommal, kutatással, a helyi és megyei sajtó tudósításával is foglalkozik. Társadalmi munkában diáksportkört vezetett. Elnöke volt a Megyei Atlétikai Szövetségnek, tagja a GYSE elnökségének, valamint két alapítvány kuratóriumának. Idős korában versenyzett még tekében és sakkban is.

2018-ban részt vett Spanyolországban, Malagában a senior szabadtéri atlétikai világbajnokságon, ahol magasugrásban és hármasugrásban egyaránt 3. helyen végzett. Egész életét a sportszerű szemlélet vezérelte, amit tanítványainak is igyekezett átadni. Még 95 évesen is napi szinten mozog, kertészkedik, sakkozik.

Pista bácsi szerint a hosszú élet titka a mozgás, a megfelelő mentalitás és a mértékletesség.

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)