Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málenkij robotról tartottak konferenciát Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. október 26. 10:35
A málenkij robotról tartottak konferenciát Gyulán
A rendezvényről Nagy Máriával beszélgettünk
A málenkij robot megpróbáltatásaira emlékező konferenciát rendezett a Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület nemrégiben. Gyuláról és környékéről hetvenegy éve hurcolták el a német származású embereket az orosz munkatáborokba. Szilágyiné Solymosi Mária, az egyesület elnöke azt mondta, hogy a rendezvény célja az volt, hogy emlékezzünk az eseményekre, és hogy megismertessék a fiatalokkal a történteket. Nagy Máriával, a Gyulai Implom József Általános Iskola német nemzetiségi pedagógusával a konferenciáról és az előadásáról beszélgettünk.
____Eredeti-IMG_0619.JPG

Nagy Mária Málenkij robot generációkon átívelően címmel tartott előadást a konferencián 

Fotó: Békés-Csongrád Megyei Német Iskolaegyesület

– Az előadásom címe az volt, hogy Málenkij robot generációkon átívelően – kezdte Nagy Mária. – Arra próbáltam fókuszálni, hogy mit jelent a téma a mostani nyolcadik osztályosoknak, illetve egy túlélőnek, akit akkor elhurcoltak. Készítettem is egy rövid riportot egyikükkel, hogy hetvenegy év távlatából hogyan emlékszik erre vissza. Az előadást egy általános történelmi áttekintéssel kezdtem, hogy a hallgatóság átérezze az események folyamatát. Szó esett a gyulai érintettekről is, illetve úgy érzékeltettük a kint létet, hogy ebben a témában írt verseket olvastak fel a diákok.

Kifejtette, hogy ezeket az embereket állandóan gyötörte az éhség, a kemény fizikai munka és persze a honvágy. Számukra gyakran a napló- vagy versírás jelentette a túlélést, habár nem lett volna szabad írószerhez vagy papírhoz jussanak. A fiatalabb generációkat a diákok jelenítették meg, akik számára előzetes feladatként ki volt adva, hogy kérdezzenek rá a családjuknál, hogy volt-e valaki a felmenőik között, akit elvittek. Számos fiatal tudott arról beszámolni, hogy valamelyik hozzátartozójukat elhurcolták.

– Sajnos az a tapasztalat, hogy a gyerekek gyakran nincsenek tisztában a történelmi eseményekkel, hiába kérdezzük meg őket, nem biztos, hogy tudni fogják, hogy mire emlékezünk például október 23-án, ezért is fontosak az ilyen konferenciák és előadások. Minden évben, januárban, a Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat ünnepséget szervez a túlélők tiszteletére, de a tavalyi tanévtől kezdve bevettük az éves munkatervbe, hogy egy rövid műsorral és koszorúzással emlékezünk az eseményekre. Idén nyáron láthatták a Lágerjárat vándorkiállítását a városban az érdeklődők, ez is felkeltheti a gyerekek érdeklődését, de az is fontos, hogy találkozzanak azokkal, akik megjárták a munkatáborokat.

Nagy Mária kiemelte, hogy a konferencia sikeres volt, az idősebb generáció és néhány túlélő, valamint a megyei nemzetiségi önkormányzatok tagjai is jelen voltak a rendezvényen. Azt mondta, ha bárkinek felkeltette az érdeklődését a téma iránt, akkor már megérte megrendezni az előadás-sorozatot. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)