Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újabb kiadvánnyal bővült a Gyula anno könyvsorozat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. október 12. 15:15
Újabb kiadvánnyal bővült a Gyula anno könyvsorozat
A most megjelent könyv címe: Sütemények könyve Gyulán 1906
____Eredeti-GYHRCSD_013.JPG

A kötet bemutatóján: Szalai György (balra), Durkó Károly és Balla Tibor Péter

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Megjelent a Gyula anno könyvsorozat második kiadványa – jelentette be Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke és az album szerkesztője. Az első kötetet már az év elején kiadták Gyula város leírása címmel, ám a legújabb darab egészen másról: a helyi gasztronómiáról szól.

Ahogy a kiadvány megjelenésének október 12-i sajtótájékoztatóján kiderült: a második kötet címe Sütemények könyve Gyulán 1906. Az eredeti könyvet annak idején a Redő testvérek adták ki Budapesten, a rendelkezésre álló információk szerint Jámbor István helyi fűszerkereskedő megrendelésére.

A korabeli kiadvány a sütési tanácsok mellett összesen 77 ismert és talán már elfeledett sütemény receptjét is elárulja. Csak csokoládétortából öt, dió- és mogyorótortából négy-négy változatot is kipróbálhatunk a régimódi receptek segítségével.

A különleges receptgyűjteményben mindezeken túl olyan régimódi érdekes édességek elkészítési módja is helyet kapott, mint a mára már teljesen ismeretlen zsírtorta, a bakasütemény vagy a rózsaolajjal készült rózsakenyér.

Durkó Károly hangsúlyozta: a 110 év után újra kiadott gyulai receptkönyv tartalmában és belső megjelenésében is az eredeti példány felhasználásával készült, és igazodik ahhoz valamint borítója is a régi hangulatot megtartva újult meg.

Kérdésünkre az is kiderült, hogy a különleges kiadvány már kapható az Almásy-kastély Látogatóközpontban, az IQ könyvesboltban, a Máté Papír- és Nyomtatványboltok üzleteiben, a gyulai könyvtárban, Tourinform irodában és a helyi piacon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)