A kötet bemutatóján: Szalai György (balra), Durkó Károly és Balla Tibor Péter
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Megjelent a Gyula anno könyvsorozat második kiadványa – jelentette be Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke és az album szerkesztője. Az első kötetet már az év elején kiadták Gyula város leírása címmel, ám a legújabb darab egészen másról: a helyi gasztronómiáról szól.
Ahogy a kiadvány megjelenésének október 12-i sajtótájékoztatóján kiderült: a második kötet címe Sütemények könyve Gyulán 1906. Az eredeti könyvet annak idején a Redő testvérek adták ki Budapesten, a rendelkezésre álló információk szerint Jámbor István helyi fűszerkereskedő megrendelésére.
A korabeli kiadvány a sütési tanácsok mellett összesen 77 ismert és talán már elfeledett sütemény receptjét is elárulja. Csak csokoládétortából öt, dió- és mogyorótortából négy-négy változatot is kipróbálhatunk a régimódi receptek segítségével.
A különleges receptgyűjteményben mindezeken túl olyan régimódi érdekes édességek elkészítési módja is helyet kapott, mint a mára már teljesen ismeretlen zsírtorta, a bakasütemény vagy a rózsaolajjal készült rózsakenyér.
Durkó Károly hangsúlyozta: a 110 év után újra kiadott gyulai receptkönyv tartalmában és belső megjelenésében is az eredeti példány felhasználásával készült, és igazodik ahhoz valamint borítója is a régi hangulatot megtartva újult meg.
Kérdésünkre az is kiderült, hogy a különleges kiadvány már kapható az Almásy-kastély Látogatóközpontban, az IQ könyvesboltban, a Máté Papír- és Nyomtatványboltok üzleteiben, a gyulai könyvtárban, Tourinform irodában és a helyi piacon.