Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Döntöttek a települések: megújítják a DAREH-et

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. szeptember 22. 21:15
Döntöttek a települések: megújítják a DAREH-et
Új üzemeltetési koncepciója és szervezeti struktúrája lesz a délkelet-alföldi hulladékgazdálkodási társulásnak
Görgényi Ernő gyulai polgármester előterjesztésére új üzemeltetési koncepciót fogadott el a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás taggyűlése szeptember 21-én Orosházán. Az ülésen a társulás tulajdonában álló DAREH Bázis Zrt. szervezeti átalakításáról is döntés született: a korábban egyszemélyes vezetésű céget a jövőben öttagú igazgatóság irányítja.
____Eredeti-gorgenyi_erno_dareh_sajtaj.jpg

Görgényi Ernő a gyulai városháza ovális termében tartott sajtótájékoztatót 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Görgényi Ernő szeptember 22-ei sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: a korszerűbb térségi hulladékgazdálkodás kialakítása érdekében 2006-ban létrehozott társulás a korábbi fejlesztési ciklusban 14,5 milliárd forint uniós támogatást nyert el. A polgármester elmondta: a pályázat elszámolását az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá, mivel a DAREH tavaly októberben elfogadott üzemeltetési koncepciója alapján nem látta biztosítottnak a projekt pénzügyi fenntarthatóságát.

A városvezető hangsúlyozta: a szakemberek bevonásával kidolgozott új koncepció elfogadásával elhárulhat annak a veszélye, hogy a fürdőváros éves költségvetését többszörösen meghaladó támogatási összeget a DAREH tagtelepüléseinek kelljen visszafizetnie. Kiemelte továbbá, hogy a taggyűlés szeptember 21-ei döntésével olyan hulladékgazdálkodási rendszer feltételeit teremtették meg az önkormányzatok, amely pénzügyileg fenntartható, környezetbarát, és nem von maga után lakossági díjemelést.

A polgármester kitért rá: a régi koncepció Gyula számára több ponton is visszalépést jelentett volna. Példaként említette, hogy a fürdővárosban évente 52 alkalommal szállítják el a zöldhulladékot a házaktól, a DAREH azonban mindössze 12 szállítást irányzott elő. Az új koncepció előírja, hogy a zöldhulladék szelektív gyűjtését a helyi rendeletnek megfelelően kell biztosítaniuk a tagtelepüléseknek.

Görgényi Ernő elmondta: az ülésen arról is döntés született, hogy a térségi hulladékgazdálkodás közszolgáltatói feladatainak ellátására létrehozott DAREH Bázis Zrt. élére öttagú igazgatóság kerül. A városvezető kifejtette: a szervezeti átalakításra azért volt szükség, mert az egyszemélyes irányítás nem tette lehetővé az egyeztetést és a megfelelő döntés-előkészítést.

A tagi tisztségekre a járásközpontok: Makó, Békéscsaba, Gyula, Békés és Sarkad tehettek javaslatot. Az igazgatóság elnöke a makói Siket Tibor lett. Az új felügyelőbizottság elnökévé a vésztői településvezetőt, Molnár Sándort, tagjaivá Nyemcsok János nagyszénási és Lengyel Zsolt gerendási polgármestert választotta a taggyűlés.

A polgármester arról is beszélt, hogy az új koncepció kidolgozását széles körű egyeztetés előzte meg, melyen a tagtelepülések polgármestereinek többsége részt vett. A DAREH-nek egyébként 92 önkormányzat a tagja, Békés megye településeinek jelentős része, valamint Csongrád megye keleti járásainak települései is beléptek a társulásba.

Görgényi Ernő aláhúzta: az előterjesztés valamennyi határozati javaslatát csaknem kétharmados többséggel fogadta el a taggyűlés Orosházán, ahol 83 önkormányzat képviselője volt jelen.

A városvezető szerint a szervezetet érintő változtatások révén tényleges együttműködés alakulhat ki a tagok között. Mint fogalmazott, az új vezetés mindenkit partnernek tekint, és „az egyenlő hozzáférés elvét” képviseli.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)