Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Két tankerületi központ lesz Békés megyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2016. június 15. 10:15
Két tankerületi központ lesz Békés megyében
Egy friss kormányrendelet értelmében Gyula és Békéscsaba válik központtá
Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót június 14-én a polgármesteri hivatal ovális termében, ahol elmondták, hogy a jelenleg meglévő kilenc helyett két tankerületi központ lesz a jövőben, Békés megyében Gyula és Békéscsaba.
____Eredeti-klik_sajtaj_toth_peti_2.jpg

Dr. Görgényi Ernő és dr. Kovács József a gyulai városházán tartott sajtótájékoztatót 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter 

A polgármester emlékeztetett, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter Békés megye szellemi és polgári központjának nevezte Gyulát. A város több regionális és megyei intézmény székhelye.

– Gyulán van többek között a Gyulai Törvényszéknek, a Békés Megyei Főügyészségnek, a Békés Megyei Központi Kórháznak és a Békés Megyei Orvosi Kamarának a székhelye. Az elmúlt öt évben meghozott döntéseknek köszönhetően Gyula központi szerepe tovább erősödött. A kormány az állami köznevelés közfeladat-ellátásának rendszerét jelenleg újraszabályozza, ennek keretében a jelenlegi tankerületi rendszert átszervezik, így Békés megyében a kilenc tankerület helyett két tankerületi központ működik majd. Nem volt vitás, hogy az egyik központ a megyeszékhelyen lesz – mondta dr. Görgényi Ernő.

Elmondta, hogy szakmai és politikai egyeztetések tárgya volt, hogy a másik tankerületi központ melyik városban legyen, felmerült Orosháza és Mezőkovácsháza is. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és a gyulai városvezetés amellett érvelt, hogy a város hagyományai és a köznevelési rendszerben betöltött szerepe miatt a másik központ székhelye csak Gyula lehet.

– A kormány a 134/2016. kormányrendeletben kijelölte a tankerületi központok székhelyét – folytatta a polgármester. – E rendelet értelmében Békés megyében két tankerületi központ működik 2017. január 1-jétől: Békéscsabán és Gyulán. A Gyulai Tankerületi Központhoz tartozik majd a jelenlegi Békési, Gyomaendrődi, Mezőkovácsházi, Sarkadi, Szeghalmi és természetesen a Gyulai tankerület illetékességi területe. Ez nemcsak elismerés a kormány részéről városunk számára, de racionális döntés is, hiszen a kiterjedt gyulai köznevelési intézményrendszer, a hagyományok és a gyulai köznevelési vezetők felkészültsége alapján ez a döntés szolgálja a megye köznevelési érdekeit, valamint tovább erősíti a város megtartó erejét.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő szerint, az új rendszer sokkal ésszerűbb és rugalmasabb lesz.

– Félre kell tenni azokat a vélt vagy valós sérelmeket, amelyeket valaki érez a maga területén, az új rendszerhez alkalmazkodva ki kell hozni a maximumot a lehetőségekből, elsősorban a diákok érdekében – mondta.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)