Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három új tiszteletbeli tagja van az Erkel Ferenc Társaságnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. június 02. 11:00
Három új tiszteletbeli tagja van az Erkel Ferenc Társaságnak
Berkesi Sándor, Ittzés Mihály és Ókovács Szilveszter az Erkel Színházban vette át az elismerést
____Eredeti-erkel_tars_tisztel_tag_atad_naattila.jpg

Ünnepélyes átadó az erkel Színházban 

Fotó: Nagy Attila 

Három új tiszteletbeli tagot választott az Erkel Ferenc Társaság, Berkesi Sándor, Ittzés Mihály és Ókovács Szilveszter a magyar zenei közéletért tett sokrétű és kimagasló tevékenysége elismeréseként vehetett át díszoklevelet májusban az Erkel Színházban – közölte lapunkkal Somogyváry Ákos elnök.

Mint megtudtuk, az Erkel-rézkarccal díszített mappában elhelyezett tanúsítványt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelenlétében, a Dalárnap 2016 elnevezésű rendezvény főpróbája előtt adta át Somogyváry Ákos és Kiss Tamásné elnökségi tag, gyulai önkormányzati képviselő.

A laudációban hangsúlyozták: Berkesi Sándor, a debreceni kántus Liszt-díjas karnagya tanári és a református egyházzenében itthon, valamint a határokon végzett fáradhatatlan tevékenysége mellett intenzív, élő kapcsolatot ápol Erkel szülővárosával, és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral is rendszeresen dolgozik együtt.

Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke a kodályi életmű ápolásán túl mindig keresi, kimutatja és közkinccsé teszi a nagy elődök, így Erkel és a kortársak hatását, kölcsönhatását Kodály munkásságában és a 20. század magyar zenéjében egyaránt – emelték ki a méltatásban.

A laudáció szerint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ugyancsak élő kapcsolatot tart Erkel szülővárosával, Gyulával. Szívügyének tekinti az erkeli életmű – azon belül a zeneszerző operáinak – gondozását, azok eredeti szépségükben való bemutatását, archiválását.

Somogyváry Ákos emlékeztetett rá: az Erkel Ferenc Társaság februári ülésén döntött arról, hogy a szervezet örökös tiszteletbeli alelnökévé választja a 2015-ben elhunyt Baranyó Gézát. Az erről szóló dokumentumot a március 15-e alakalmából rendezett hagyományos történelmi hangversenyen adták át a családnak.

Erkel Ferenc ükunokáit, Szőnyi Juditot és Szőnyi Zoltán zongoraművészt, karmestert tiszteletbeli elnökké nyilvánította a társaság, az elismeréseket szintén májusban Szovátán adta át Somogyváry Ákos.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)