Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Zacher Gábor: ha a gyerek kommunikálni akar, az olyan, mint a hasmenés vagy a halál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • MAGAZIN • 2016. május 12. 16:49
Dr. Zacher Gábor: ha a gyerek kommunikálni akar, az olyan, mint a hasmenés vagy a halál
A népszerű toxikológus a mindennapi függőségekről beszélt Gyulán
Sokféle függőségeink közül melyik a legveszélyesebb, és ezek vajon miként kezelhetők, gyógyíthatók? Min múlik a megelőzés, mit tehetnek a felnőttek, a szülők és a pedagógusok a kamaszok egészséges lelki fejlődéséért? Ezekre a kérdésekre kereste a választ gyulai előadásában az ország legnépszerűbb toxikológusa, dr. Zacher Gábor.
____Eredeti-GYHRCSD_041.JPG

Dr. Zacher Gábor a gyulai művelődési központban tartott előadást 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A drog, az alkohol, a stresszoldás, az online zaklatás, a mindennapi csalódások témaköre, a magas vérnyomás, a fiatalkori cukorbetegség, az egészségmegőrzés és a mindennapi mozgás szerepe, de még a munkavállalás kérdése is szóba került azokon a délelőtti csoportfoglalkozásokon, melyeket 11 szekcióban, közel 200 diák részvételével tartottak május 10-én a művelődési házban a Mi egy Másért Közhasznú Egyesület által szerevezett „Előzd meg magad!” című prevenciós programon.

Ennek mintegy áttekintését tartották 13.30-tól az épület színháztermében, amíg – az önhibáján kívül késésbe került – dr. Zacher Gábor érkezésére vártak. A népszerű toxikológus aztán egyenesen a színpadra érkezett, és máris a tőle várt témába, a fiatalok drogkérdésébe vetette magát, és a nézőtéren helyet foglaló általános és középiskolás diákokat.

– E témában a mai korosztály a felhasználói oldalhoz tartozik, én nem ebbe nőttem bele, így nem is érdekel – kezdte annak példájaként, hogy ma a különböző korosztályok mennyire másként látják a világot. A mai Z generáció mobiltelefon- és számítógép használat terén ugyanis őslakosnak számít, míg a felnőtt korosztály mindössze csak betelepültnek. Kommunikációjukban mégis szükséges úgy megtalálni a középutat, hogy az a fiatalok számára ne legyen se unalmas, se fenyegető, mégis megkapják azokat az információkat, amelyek döntéshelyzetben segítheti őket az eligazodásban. Ugyanis számos esetben – így a kábítószer esetében is – a döntés alapvetően a fiatalok kezében van, és azokból az ismeretekből hozzák meg döntésüket, melyekkel mindaddig a környezetük ellátta őket.

Dr. Zacher Gábor rámutatott: a világban 200 millióra teszik a droghasználók, 110 millióra a havi rendszeres droghasználók számát, a drogfüggőké pedig a 25 milliót is eléri. Azonban azt is nyomatékosította, hogy nem kell máris a függőkre gondolni, mert aki életében egyszer elszívott egy marihuánás cigarettát, még nem vált azzá. Azonban ha már igen, szükség van a segítségre, mert maga a függőség nem gyógyítható, és megválni sem fog tudni tőle egyedül. A függőség azonban nem csak a kábítószer terén jelent veszélyeket, hiszen a mobiltelefon, a számítógép használata, az internetes közösségi oldalak, a játékok legalább ugyanilyen ártalmasak, mivel ott a magatartásforma tartja fenn a függőségi állapotot.

A közvetlen stílusú, a szleng gyakori használatáról is ismert rutinos előadó hamar megkedveltette magát közönségével, noha számos megállapítása nem is annyira a diákoknak, mint inkább szüleiknek szólt (volna). Számos olyan kommunikációs zsákutcára is felhívta a figyelmet, ami a kritikus kamaszkorban már nem nyit közvetlen, őszinte utat az aggodalmaskodó szülőkhöz, ami az azt megelőző egy-két évben zajló kommunikáción múlik. Ugyanis ha a gyermek érdeklődését a szülő akár csak egy-két alkalommal visszautasítja, a gyerek többet nem is fog nála a bizalmával próbálkozni.

– Ha a gyerek kommunikálni akar, az olyan, mint a hasmenés vagy a halál: nincs mese, menni kell – magyarázta a szakember. – Nincs meccs, nincs mosás, takarítás, főzés. Mert ha a jó kommunikáció kialakul, a világszemléletben egymástól két nagyon távolinak tűnő korosztály is tud olyan kényes témákról beszélni, mint például a kábítószer.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)