nyálcsorgató pillanatok
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Idén olyan különlegességek is megjelentek a versenyen, mint az aszalt meggyel ízesített turista szalámi, a vadhúsból készült kolbász és a hasaalja szalonnába tekert kolbászrudak. Gyulán az erdélyi ízek is megjelentek, ezek a finomásgok paprika nélkül készített zöldfűszeres hústermékek.
– Magántermelők mellett olyan civilek is neveztek, akik egyszerűen csak a buli kedvéért vágtak bele a versenybe. Többek között Békésről, Algyőről, Orosházáról és Gyuláról érkeztek a kolbász- és sódarmustrára, ám erdélyi versenyzőkkel is találkoztunk – tette hozzá az esemény egyik házigazdája.
A zsűriben idén is helyet kaptak olyan szakemberek, mint dr. Miskucza Mária húsipari szakmérnök, a mezőgazdaság-tudományok doktora, aki évek óta tagja a neves ítészgárdának. Tőle tudtuk meg, hogy az előző években strucc- és emukolbászokkal is készültek a verseny nevezői. – Jellegzetesen édeskés íze volt a húsuknak – emlékezett vissza a zsűri egyik tagja. – Ám mi otthon inkább hagyományos kolbászt készítünk sóval, borssal, köménymaggal és fokhagymával, amihez elengedhetetlenek a legjobb alapanyagok, a tiszta környezet és az elkészítésre szánt idő – tette hozzá a szakember.
minden, mi szem-szájnak ingere
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Dr. Miskucza Mária azt is elárulta, hogy a zsűri milyen szempontokat vesz figyelembe az értékelés során. – Fontos a megjelenés, a külalak, az egyenletesség. Ezek vizsgálata után következik az illatbírálat és a kóstolás.
A zsűri tagja volt még Dékány Ferenc kolbászkirály, Bíró Antal, a Gyulahús Kft. termelési főmérnöke, Forschner Rudolf, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűritestületének tagja és Molnár Imre, az Orosházi Kolbász Klub tagja. A díjkiosztás hétfőn délután lesz. A verseny eredményeit a Gyulai Hírlap online oldalán is megtalálják.