Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megdolgoztatták a zsűrit, hosszú órákig tartott a kolbászok, a sonkák és a szalámik kóstolása Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. március 13. 19:12 • Frissítve: 2016. március 14. 14:00
Megdolgoztatták a zsűrit, hosszú órákig tartott a kolbászok, a sonkák és a szalámik kóstolása Gyulán
A Gyulai Kolbász- és Sódarmustrán 116 termékkel neveztek a kolbászok- és füstöltáruk versenyére
Hosszú órákig tartott az idei Gyulai Kolbász- és Sódarmustra szombati versenyére nevezett kolbászok, sonkák és szalámik értékelése. Mint azt a szervezők egyikétől, Puczó Istvántól megtudtuk: idén harmincöten 116 termékkel neveztek a kolbászok- és füstöltáruk versenyére.
____Eredeti-GYHRCSD_020.JPG

nyálcsorgató pillanatok

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Idén olyan különlegességek is megjelentek a versenyen, mint az aszalt meggyel ízesített turista szalámi, a vadhúsból készült kolbász és a hasaalja szalonnába tekert kolbászrudak. Gyulán az erdélyi ízek is megjelentek, ezek a finomásgok paprika nélkül készített zöldfűszeres hústermékek.

– Magántermelők mellett olyan civilek is neveztek, akik egyszerűen csak a buli kedvéért vágtak bele a versenybe. Többek között Békésről, Algyőről, Orosházáról és Gyuláról érkeztek a kolbász- és sódarmustrára, ám erdélyi versenyzőkkel is találkoztunk – tette hozzá az esemény egyik házigazdája.

A zsűriben idén is helyet kaptak olyan szakemberek, mint dr. Miskucza Mária húsipari szakmérnök, a mezőgazdaság-tudományok doktora, aki évek óta tagja a neves ítészgárdának. Tőle tudtuk meg, hogy az előző években strucc- és emukolbászokkal is készültek a verseny nevezői. – Jellegzetesen édeskés íze volt a húsuknak – emlékezett vissza a zsűri egyik tagja. – Ám mi otthon inkább hagyományos kolbászt készítünk sóval, borssal, köménymaggal és fokhagymával, amihez elengedhetetlenek a legjobb alapanyagok, a tiszta környezet és az elkészítésre szánt idő – tette hozzá a szakember.

____Eredeti-GYHRCSD_042.JPG

minden, mi szem-szájnak ingere

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Dr. Miskucza Mária azt is elárulta, hogy a zsűri milyen szempontokat vesz figyelembe az értékelés során. – Fontos a megjelenés, a külalak, az egyenletesség. Ezek vizsgálata után következik az illatbírálat és a kóstolás.

A zsűri tagja volt még Dékány Ferenc kolbászkirály, Bíró Antal, a Gyulahús Kft. termelési főmérnöke, Forschner Rudolf, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűritestületének tagja és Molnár Imre, az Orosházi Kolbász Klub tagja. A díjkiosztás hétfőn délután lesz. A verseny eredményeit a Gyulai Hírlap online oldalán is megtalálják. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)