Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Fekete-Körös, a Fehér-Körös és a Kettős-Körös is teljes hosszában apad

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2016. március 04. 20:01
A Fekete-Körös, a Fehér-Körös és a Kettős-Körös is teljes hosszában apad
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság mai napon közzétett ár- és belvízvédelmi tájékoztatója
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb ár- és belvízvédelmi tájékoztatója szerint a Fekete-Körös, a Fehér-Körös és a Kettős-Körös is teljes hosszában apad, készültségi szint alatti a folyók vízállása. Első fokú készültség van érvényben a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón, a készültséggel érintett szakasz hossza 146 km. Az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 13 ezer 195 hektár. Március 6–7. között ismét jelentős csapadékra számítanak a szakemberek. Az alábbiakban közöljük az igazgatóság március 4-én közzétett teljes ár- és belvízvédelmi jelentését.
____Eredeti-arviz_1.JPG

A Fehér-körös és a Fekete-Körös találkozása Szanazugnál – árhullám február 29-én

Fotó: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

HIDROMETEOROLÓGIA

A vízgyűjtőben az elmúlt 24 órában 0–0,5 mm közötti csapadék hullott. A biharfüredi hóvastagság tegnaphoz képest 2 cm-t csökkent, ma reggel 22 cm. A Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös teljes hosszában apad, készültségi szint alatti a vízállás. A Sebes-Körös vízállása Körösszakállnál - a mezőtelegdi tározóból történő vízeresztés miatt -, stabilan + 30  cm körül volt az elmúlt 24 órában.  Ez a folyamatos vízeresztés továbbra is a folyó alsó szakaszán a körösladányi szelvény apadási ütemének lassulását, a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása miatt, annak stagnálását eredményezi. Ma reggel Körösladánynál 411 cm volt a vízállás (I. fok 400 cm), ami megegyezik a tegnap reggeli értékkel.A Berettyó Szeghalomnál az említett vízeresztés miatt kissé lassabban apad, a ma reggeli 303 cm-es vízállás 3 cm-rel haladja meg az I. fokú szintet. A vízszint csökkenés intenzitása itt jellemzően 2-3 óránként 1 cm. A Hármas-Körösön az árhullám tetőzése elérte Szarvas térségét, itt az elmúlt 24 órában változatlanul 631 cm a vízállás. (I. fok 600 cm). Gyománál az apadás folyamatos, de nagyon lassú, a ma reggeli 567 cm-es vízállás még 17 cm-rel van az I. fokú készültségi szint fölött. A Tisza Csongrádnál 618 cm (+ 6 cm tegnaphoz képest), még I. fokú szint alatt van.

ÁRVÍZVÉDELEM

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg I. fokú készültség van érvényben a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón, a készültséggel érintett szakasz hossza 146 km. Az árvízvédekezésben a tegnapi napon 56 fő vett részt.

VÁRHATÓ HELYZET

A mai napon tovább folytatódik a lassú apadás folyóinkon. Ennek intenzitása a felső szakaszon nagyobb, az alsó szakaszokon kisebb lesz. Kisebb visszaáradás a Berettyó és Sebes-Körös alsó szakaszán előfordulhat. A meteorológiai előrejelzések szerint holnap reggelig 1 mm területi átlagú csapadék várható a Körösök vízgyűjtőjében, majd átmeneti csapadékmentes időjárást követően 6-7-én ismét jelentős csapadék kialakulása valószínű.

BELVÍZVÉDELEM

Jelenleg igazgatóságunk 10 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága összesen 13.195 hektár, melyből vetés 4.220 hektár, szántó 2.925 hektár és rét, legelő 4.335 hektár, egyéb 1.715 hektár. Az elmúlt napon 108 fő vett részt a belvízvédekezésben.

____Eredeti-arviz_2.JPG

Sarkadnál a Kopolya-csatorna – vízfolyásgátló akadályok eltávolítása

Fotó: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)