Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hármas-Körösön

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2019. június 06. 11:30
I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hármas-Körösön
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén kilenc belvízvédelmi szakaszon van készültség

HIDROLÓGIA - HIDROMETEOROLÓGIA

Az elmúlt 24 órában a Körösök romániai vízgyűjtőjében, a Dragan tározótól jelentették a legtöbb csapadékot (35,8 mm).  10-15 mm körüli értékekről érkezett még jelentés a Jád és a Henc patak vízgyűjtőjéből, Nánhegyesről (Fekete-Körös vízgyűjtő) és Raj nevű állomásról (Fehér-Körös vízgyűjtője). Magyar területen a Bökényi duzzasztónál mérték a legtöbb esőt (25,5 mm). 8 mm körüli érték hullott még Csabacsűdön és Szarvas-Kákafokon.  A csapadékok hatására a Körösök néhány mellékfolyóján, valamint a Fehér- és Fekete-Körös középső szakaszán kisebb visszaáradások észlelhetők. Készültségi szint fölötti vízállásról román területről nem érkezett jelentés.

Az elmúlt 24 óra hidrológiai eseményei:

A Sebes-Körös Körösladánynál - a Sebes-Körösi vízeresztésnek köszönhetően - nagyon lassan apad, ma reggel 6 órakor 419 cm volt a vízállás (I. fok 400 cm).

A Berettyó Szeghalomnál igen lassan apad, a ma reggel 7 órakor 295 cm volt a vízállás (I. fok 300 cm).

A Hármas-Körös a gyomai a tetőzés óta (570 cm) 4 cm-t apadt, a ma reggeli vízállás 566 cm (I. fok 550 cm). Szarvasnál a vízállás ma reggel 7 órakor 632 cm, (I. fok 600 cm), a folyó tetőzés közeli állapotban van.

A Tisza gyengéd árad, vízállása Csongrádnál 587 cm (I. fok 650 cm).

Az elkövetkező 24 órában várható események:

A Fekete-Körösön Antnál a lehullott csapadék hatására folytatódik a gyenge visszaáradás, melynek mértéke valószínűleg nem éri el az I. fokú szintet.

A Sebes-Körösön Körösladánynál folytatódik a lassú apadás – a vízeresztés függvényében várhatóan – holnapután reggelre csökken a vízszint 400 cm alá.

A Berettyó szintén lassan apad.

A Hármas-Körösön Gyománál folytatódik a lassú apadás, holnap reggelig a készültségi szint fölötti vízállás megmarad. Szarvasnál hosszan elnyúló tetőzés várható, holnap reggelig készültségi szint változás nem lesz.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában a körösök vízgyűjtőjén területi átlagban 10 mm körüli csapadék várható.

 

ÁRVÍZVÉDELEM

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén I. fokú készültség van érvényben a Hármas-Körösön. A Sebes-Körös alsó szakaszán tegnap 18.00 órakor megszüntettük készültséget.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 78 km hosszan tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása.

Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezésben résztvevők száma 49 fő volt.

 

BELVÍZVÉDELEM

Igazgatóságunk kilenc belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben.

Az elöntött terület nagysága kis mértékben csökken, jelenleg 4 130 ha-t (ebből vetés: 1 900 ha, rét-legelő: 1 230 ha, egyéb: 1000 ha ) tartunk nyilván.  Az elmúlt napon 121 fő vett részt a belvízvédekezésben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség: a 12.01. Réhelyi, a 12.02. Szeghalmi, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.09. sz. Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség: a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.07. sz. Fehér-Fekete-Körös közi és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)