Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - I. és II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a KÖVIZIG illetékességi terültén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2019. május 30. 12:30
I. és II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a KÖVIZIG illetékességi terültén
A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság belvízvédelmi tájékoztatója szerint jelenleg az igazgatóság 7 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elmúlt napon 59 fő vett részt a belvízvédekezésben. Jelenleg összesen 24 szivattyútelep üzemel igazgatóságunk területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan (éjjel-nappal) működik. Magyar területen a folyók vízállása mindenütt készültségi szint alatti, de mindenhol emelkedő tendencia érvényesül.

Hidrológia – hidrometeorológia

Május hónapban sorozatos ciklonális tevékenységek érték el a Körösök vízgyűjtőjét, jelentős csapadékokat okozva. A májusi esők kompenzálták a február-márciusi csapadékhiányt, sőt május végére jelentős csapadéktöbblet alakult ki területünkön.

Május 30-án reggelig működési területünkön területi átlagban 121,1 mm csapadék hullott, ami 65,3 mm-rel haladja meg a sokévi májusi átlagot. Különösen sok eső esett az országhatár térségében, amit az alábbi csapadékeloszlási térkép is szemléltet.

Az ismétlődő esők kisebb árhullámokat generáltak a Körösök vízrendszerében. Román területen jelenleg több kisebb jelentőségű mellékvízfolyáson van I. fokú készültségi szint fölötti vízállás. A főfolyók áradó tendenciájúak, de készültségi szint fölötti vízállást egyelőre csak a Fekete-Körösön Belényesről, és a Berettyón Szilágynagyfaluból jelentettek. 

Magyar területen a folyók vízállása mindenütt készültségi szint alatti, de mindenhol emelkedő tendencia érvényesül. A folyamatos csapadék utánpótlás miatt várható, hogy I. fokú készültségi szintet meghaladó vízállás először a Fekete-Körösön Antnál alakul ki holnap a reggeli órákban, majd a folytatódó gyenge áradási ütem miatt - a hét végén, illetve a jövő hét elején - a teljes vízrendszerben mederteltségi állapot alakulhat ki.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban kissé csökken a csapadékhajlam, de mindennap várható 5 mm-es területi átlagot nem meghaladó csapadékösszeg területünkön.

Belvízvédelem

Jelenleg igazgatóságunk 7 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elmúlt napon 59 fő vett részt a belvízvédekezésben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség: a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, 12.09. sz. Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség: a 12.03. Gyomai, a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. sz. Hosszúfoki és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

A tegnap délutáni és esti órákban több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében – nem hivatalos mérőállomáson – 80 mm feletti csapadékot is mértek. Az éjszaka folyamán Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a Folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendás területén pedig provizórium (mobilszivattyú) telepítése vált szükségessé.

Jelenleg összesen 24 szivattyútelep (ebből 4 folyamatos üzemben) üzemel igazgatóságunk területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül 3 folyamatosan (éjjel-nappal) működik. május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta (04. 30.) összesen 12 821 ezer m3 vizet emeltünk át.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)