képünk a tavalyi rendezvényen készült
Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs
Mittag Mónika, a nemzetiségi önkormányzat elnöke lapunk megkeresésére elmondta: a rendezvényre mintegy ezer-ezerötszáz látogatót várnak. Mint megtudtuk, idén új helyszínen, a németvárosi „Máriás” ház udvarán, illetve melléképületében rendezik meg a programokat.
– Minél jobban szeretnénk visszaadni a régi németvárosi disznótorok hangulatát, ezért döntöttünk a helyszínváltoztatás mellett. A résztvevők Gyula legrégibb épületében, autentikus környezetben kísérhetik figyelemmel, hogyan dolgozzák fel a böllérek a 180 kilós disznót – fejtette ki az elnök.
Az élő zenével kísért gasztronómiai eseményen hagymás vér, sült hús, savanyú leves, toros káposzta, hurka és kolbász készül, emellett zsíros kenyeret, fánkot, teát és forralt bort is kínálnak a programra kilátogatóknak. Az étkeket 500 forintos támogatói jegy megváltásával lehet megkóstolni.
A helyszínen reggel 8 órakor a rendezvény fővédnöke, Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott és dr. Görgényi Ernő polgármester mond köszöntőt. A sertést 8.30-tól a sváb szokásoknak megfelelően, kopasztásos módszerrel tisztítják meg, majd hozzálátnak az állat felbontásához.
A maszkások 10 órakor érkeznek az udvarra, ahol felidézik a német farsangi hagyományokat. A legkisebbeket 10.30-tól barkácsműhellyel, míg 11 órától és 13.30-tól népi játékokkal várják a szervezők.