Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hatodik alkalommal rendezik meg Gyulán a Németvárosi disznótort és maszkázást

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2016. január 27. 09:00
Hatodik alkalommal rendezik meg Gyulán a Németvárosi disznótort és maszkázást
A sváb gasztronómiai rendezvénynek a „Máriás” ház udvara ad otthont
Idén is felelevenítik a régi disznótoros és farsangi hagyományokat január 30-án, szombaton Gyulán, a helyi németek lakta városrészen. A Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett rendezvényen az érdeklődők nemcsak a sváb kopasztásos disznóvágás lépéseit ismerhetik meg, hanem a helyszínen készült ételeket is megkóstolhatják.
____Eredeti-nem_disznotor_elozeteshez.jpg

képünk a tavalyi rendezvényen készült 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

Mittag Mónika, a nemzetiségi önkormányzat elnöke lapunk megkeresésére elmondta: a rendezvényre mintegy ezer-ezerötszáz látogatót várnak. Mint megtudtuk, idén új helyszínen, a németvárosi „Máriás” ház udvarán, illetve melléképületében rendezik meg a programokat.

– Minél jobban szeretnénk visszaadni a régi németvárosi disznótorok hangulatát, ezért döntöttünk a helyszínváltoztatás mellett. A résztvevők Gyula legrégibb épületében, autentikus környezetben kísérhetik figyelemmel, hogyan dolgozzák fel a böllérek a 180 kilós disznót – fejtette ki az elnök.

Az élő zenével kísért gasztronómiai eseményen hagymás vér, sült hús, savanyú leves, toros káposzta, hurka és kolbász készül, emellett zsíros kenyeret, fánkot, teát és forralt bort is kínálnak a programra kilátogatóknak. Az étkeket 500 forintos támogatói jegy megváltásával lehet megkóstolni.   

A helyszínen reggel 8 órakor a rendezvény fővédnöke, Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott és dr. Görgényi Ernő polgármester mond köszöntőt. A sertést 8.30-tól a sváb szokásoknak megfelelően, kopasztásos módszerrel tisztítják meg, majd hozzálátnak az állat felbontásához.

A maszkások 10 órakor érkeznek az udvarra, ahol felidézik a német farsangi hagyományokat. A legkisebbeket 10.30-tól barkácsműhellyel, míg 11 órától és 13.30-tól népi játékokkal várják a szervezők.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)