Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vizuális energia: Sáfián Józsefné festményeiből nyílt tárlat Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2015. november 27. 21:00
Vizuális energia: Sáfián Józsefné festményeiből nyílt tárlat Gyulán
Az alkotó energiaképei zenehallgatás közben, intuíció alapján születnek
Sáfián Józsefné energiaképeiből nyílt kiállítás november 27-én a Tájvízházban. A színes, örvénylő ecsetvonásokkal megfestett művek meditatív állapotban, zenehallgatás közben születtek, a gyulai alkotó célja az volt, hogy saját energiáit, pozitív érzéseit közvetítse a színek és a formák által.
____Eredeti-safian_kiall_15_10.jpg

Sáfián Józsefné kiállításmegnyitója a Tájvízházban

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Sáfián Józsefné sajátos színvilága melegséget áraszt, vonalvezetése lágy, mégis erőteljes. Energiaképei intuíció alapján születnek – fogalmazott megnyitóbeszédében Kovalovszkiné Arató Ilona, az alkotó jó barátja.

 

Képünkön (balról jobbra): Kovalovszkiné Arató Ilona és Sáfián Józsefné

A kiállító életútját felidézve elmondta: Sáfián Józsefné 1994-ig dolgozott óvónőként, a munkát betegsége miatt kellett abbahagynia. Alkotói pályája elején lovakat, madarakat festett, majd a csendélet kötötte le figyelmét. Később, egyik barátja felkérésére szentképeket készített, ez adta az ihletet a mandalák festéséhez. Emellett portrék és energiaképek kerülnek ki a kezei közül.

Az alkotónak több önálló tárlata volt, munkáival a Pándy Galériában, a Postagalériában, a Százéves cukrászdában, az Erkel Ferenc Művelődési Központban, a gyulavári kastélyban és számos helyi szállodában is bemutatkozott.  

Sáfián Józsefné lapunknak elmondta: a vízügyi igazgatóság bemutatóházában látható alkotásokat kifejezetten erre az alkalomra készítette, korábbi munkáit ugyanis eladta vagy elajándékozta. Mint megtudtuk, képeit olajjal festi farost lemezre, illetve vászonra.

Az alkotó hozzátette: immár 21 éve nem foglalkozhat gyerekekkel, festményeire az ebből fakadó hiányérzet is hatással volt: szeretetét igyekszik vizuális formába önteni. Sáfián Józsefné azt is elárulta, mostanában a pillangók megörökítése foglalkoztatja, a témát pedig lepkekutató fia adta.

A rendezvényt hagyományteremtő aktus zárta: a Tájvízházban korábban kiállító Győri Lajos átadta a bemutatóhely jelképes kulcsát Sáfián Józsefnének. Az alkotó tárlata január 3-ig, keddtől vasárnapig 9–16 óráig tekinthető meg a Városház utca 25. szám alatti épületben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)