Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is népszerű volt a Márton-nap Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2015. november 12. 18:30
Idén is népszerű volt a Márton-nap Gyulán
A németvárosi óvoda rendezvényén Szent Márton jó cselekedeteit elevenítették fel
Több százan vettek részt a németvárosi óvoda Márton-napi lampionos felvonulásán. A november 11-ei hagyományőrző rendezvényen az ünnepi műsor mellett forralt borral, teával, süteménnyel és libafalatkával várták az érdeklődőket.
____Eredeti-GYHRCSD_0018.JPG

lampionos felvonulás németvároson 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pálovitsné Czene Ágota tagintézmény-vezető lapunknak elmondta: idén 23. alkalommal szervezték meg az ünnepséget, melyen a német szokásokat elevenítik fel. Hozzátette: a megvendégelés és a lampionos felvonulás Szent Márton jó cselekedeteire, önzetlenségére emlékeztet.

Az eseményt megelőző hetekben az óvodások megismerték Szent Márton és a koldus történetét, emellett német nyelvű mondókákat, dalokat tanultak meg. A szülőket és a nagyszülőket munkadélutánra, ahogy a településrészen lakók mondják, cuhirba hívták, ahol a gyerekekkel együtt készítették el a Márton-napi lampionokat.

Libu, a legnehezebb lúd

– Az óvodások meghívókat is készítettek, ezeket saját kezűleg dobták be a németvárosi házak postaládájába – avatott be a részletekbe Pálovitsné Czene Ágota. Az óvodapedagógustól azt is megtudtuk, az intézmény idén is versenyt hirdetett a Legnehezebb Lúd díjért, melyet a tavalyi győztes, Libu érdemelt ki.

Szabó László, a kanadai szürke gúnár gazdája érdeklődésünkre elmondta: a most ötéves Libu eddig háromszor végzett az első helyen. Az állat majdnem egy kilót hízott tavaly óta, az idei mérlegelésen 10,5 kilót nyomott. Az állattartó elárulta: a madár nem utoljára indult el a megmérettetésen, a libák ugyanis akár 42 évig is élhetnek.

A győztesnek járó serleget az Apor téri ünnepségen adták át. A Szent József-templom mellett felállított színpadon az Implom iskola tanulói adtak műsort, majd Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a Mártonokat és a Martinokat. A rendezvényt a németvárosi óvónők által előadott árnyjáték és közös éneklés zárta. 

GYULAI HÍRLAP • 2015. november 15. 23:54
A németvárosi óvoda rendezvényén Szent Márton jó cselekedeteit elevenítették fel
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)