Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lampionos felvonulást tartottak, és a legnehezebb ludat is díjazták Márton-napon Németvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. november 12. 09:00
Lampionos felvonulást tartottak, és a legnehezebb ludat is díjazták Márton-napon Németvároson
Harmincegyedik alkalommal rendezett Márton-napi ünnepséget a Németvárosi Óvoda

A Márton-napi felvonulás résztvevőit a legnehezebb lúd és gazdái vezették fel

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Harmincegyedik alkalommal rendezett lampionos felvonulással egybekötött Márton-napi ünnepséget a Németvárosi Óvoda november 11-én. 

Pálovitsné Czene Ágota, az intézmény vezetője lapunknak kifejtette: a bárki számára nyitott esemény az egyik legnépszerűbb óvodai rendezvényük. Hozzátette: a köpenye felét egy koldusnak ajándékozó Szent Márton példaként állítható a gyerekek elé, történetének erkölcsi tanulságait is igyekeznek átadni az óvodásoknak.

Kiemelte: a Németvárosi Óvoda volt Békés vármegyében az első olyan intézmény, ahol Márton-napi rendezvényt tartottak, és országos szinten is az elsők között voltak. Hozzáfűzte: az eseményt németországi minta alapján rendezték meg harmincegy évvel ezelőtt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Elmondta: az idei rendezvény előkészületei három héttel ezelőtt kezdődtek. Az óvodásokkal és szüleikkel lampionokat készítettek, amelyek egy részét a Márton-napi vásáron értékesítették.

A gyerekek az elmúlt hetekben Márton-naphoz kapcsolódó német és magyar nyelvű dalokat tanultak, libadíszeket készítettek, eljátszották Szent Márton történetét, és Márton-linzert sütöttek, amit az önzetlenség jelenként megosztottak csoporttársukkal – ismertette az intézményvezető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pálovitsné Czene Ágotától azt is megtudtuk, hogy a rendezvényhez kapcsolódóan idén is keresték a legnehezebb ludat; a versenyt Morár Viktória és nagybátyja több mint 12 kilós, Márton nevű lúdja nyerte. Az első helyezettnek járó díjat szombaton adták át.

Márton napján libafalatkákkal, süteménnyel, forralt borral és teával kínálták a vendégeket, majd a gyerekek a szüleikkel, nagyszüleikkel együtt, Márton lúd és gazdái felvezetésével az Apor térre vonultak, ahol az Implom József általános iskola német nemzetiségű diákjai idézték meg a katonából püspökké lett Szent Márton alakját. Az ünnepségen a hagyományok szerint a Márton nevet viselőket is köszöntötték.

A rossz idő miatt az óvónők árnyjátéka idén elmaradt, az esemény közös énekléssel zárult.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)