Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az anyatejes táplálást népszerűsítették Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. szeptember 04. 16:30
Az anyatejes táplálást népszerűsítették Gyulán
A helyi szakemberek is fontosnak tartják, hogy minél több anya szoptassa gyermekét
Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából a gyermeküket szoptató anyákat köszöntötte a Gyulai Védőnői Szolgálat szeptember 4-én a városháza dísztermében. A résztvevőket zenés műsorral, előadással és fotókiállítással várták a szervezők.
____Eredeti-GYHRCSD_0029.JPG

az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szervezett ünnepség a városháza dísztermében

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Dr. Regősné Szabó Irma, a gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője köszöntőjében felidézte: az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF 1992-ben indította útjára az anyatejes táplálást népszerűsítő programot. Beszédében kiemelte: hazánkban egyre több anya szoptatja gyermekét 4 hónapos kora után. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a csecsemők 3-4 százaléka egyáltalán nem kap anyatejet.

Az intézményvezető lapunknak elmondta: Gyula 15 évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez. Mint hangsúlyozta, a helyi szakemberek is fontosnak tartják, hogy minél több anya vállalja a szoptatást, hiszen az a gyermekek testi és lelki fejlődésére is jó hatással van.  

 

Csüllögné Nemes Bernadett: a szoptatás nem csak azért fontos a babáknak, mert éhesek

Csüllögné Nemes Bernadett területi védőnő, szoptatási szaktanácsadó az anyatejes táplálással kapcsolatos tévhitekről tartott előadást a rendezvényen. Kérdésünkre elmondta: a három óránkénti szoptatás a gyakorlatban ritkán valósul meg, hiszen az újszülöttek az első hetekben ennél gyakrabban igénylik azt, később pedig ritkábbá válik az étkezés. A szakember hozzátette: a szoptatás nem csak azért fontos a babáknak, mert éhesek, a csecsemőket megnyugtatja édesanyjuk közelsége.

Csüllögné Nemes Bernadett azt ajánlotta: a hozzátáplálást gyermekük hat hónapos kora után kezdjék meg az anyák. Kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet legalább kétéves korig javasolja az anyatejes táplálást, ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy addig érdemes szoptatni, ameddig az az édesanyának és a babának is örömet okoz.

A szaktanácsadó arra is felhívta a figyelmet, hogy a leválasztásnál nagyon fontos a fokozatosság. A kicsik két és fél éves korukban általában maguktól hagyják abba a szopást, ám ha az anya ennél hamarabb szeretné befejezni gyermeke táplálását, ügyeljen arra, hogy továbbra is megmaradjon a kettejük közti testi kontaktus.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy kevés az olyan nyilvános, bababarát helyiség, ahová elvonulhat gyermekével. A védőnő elmondta: a védőnői tanácsadót bármikor felkereshetik az édesanyák ilyen céllal.

Csüllögné Nemes Bernadett kitért rá: az édesanyák a www.lll.hu és a szoptatasportal.hu szakmai portálon is tájékozódhatnak a szoptatásról. A gyulai szakembertől e-mailben és telefonon is lehet kérdezni, és igény szerint személyes tanácsadást is vállal.

Mátyásiné Nagy Orsolya hathónapos gyermekével érkezett a rendezvényre. Az édesanya szerint a kicsiknek az anyatej a legfontosabb tápláléka. Mint mesélte, kisfia, Marci már főzelékeket, gyümölcspépeket és tejpépeket is eszik, de az anyatejet továbbra is nagyon szereti.  

 

GYULAI HÍRLAP • 2015. szeptember 07. 12:00
A helyi szakemberek is fontosnak tartják, hogy minél több anya szoptassa gyermekét
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)