Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán versengenek az ország legkiválóbb egészségügyi és szociális szakot végző diákjai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. április 16. 16:00
Gyulán versengenek az ország legkiválóbb egészségügyi és szociális szakot végző diákjai
A gyulai Göndöcs Benedek Középiskola rendezi meg a XVIII. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia országos döntőjét
____Eredeti-GYHRCSD_029.JPG

Az országos döntőt a Göndöcs Benedek Középiskola rendezi meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a XVIII. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia országos döntőjét április 16-án, a Göndöcs Benedek Középiskolában. 2015-ben a gyulai intézmény vívta ki a rangos megmérettetés megrendezésének jogát, így az elkövetkezendő két napban az ország legtehetségesebb egészségügyi és szociális szakot végző diákjai városunkban mérhetik össze tudásukat.

A megnyitó ünnepségen dr. Czirok Sándor iskolaigazgató köszöntötte a jelenlévőket, aki egy Philip James Bailey-idézettel kezdte beszédét: "Legtöbbet az él, aki a legtöbbet gondolkozik, a legnemesebben érez, a legjobban cselekszik."

- Mi is ennek szellemében jelentkeztünk tavaly ennek az országos konferenciának a megszervezésére. Egyrészt, azért vállaltuk el, mert szívünkön viseljük ezeknek az életünk szempontjából rendkívül fontos szakmai területeknek a sorsát, amelyeket iskolánk 1992-es megalakulása óta oktatunk. Másrészt a jövőnk szempontjából nem mindegy, hogy milyen gondolkodású, felkészültségű szakembereket nevelünk – hangsúlyozta dr. Czirok Sándor, majd hozzátette, motivációjukat korábbi sikerek is erősítették, ugyanis két évvel ezelőtt az iskola egyik tanulója, Sovány Pál Norbert nyerte meg a versenyt.

____Eredeti-GYHRCSD_013.JPG

Dr. Kovács József nagyra értékeli a résztvevők munkáját

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, fejet hajt a diákkonferencia előtt, hiszen nagyra értékeli a résztvevők munkáját, melyet önként vállaltak fel.

- Amikor valaki e két terület bármely részén egy ilyen konferenciára felkészül, azt jelenti, hogy elmélyül ezeknek a területnek az ismeretében, ezt megosztja másokkal is, és ezzel ennek a két rendkívül fontos területnek emeli az értékét – mondta dr. Kovács József.

Gyula város polgármestere, dr. Görgényi Ernő úgy fogalmazott, az iskola és a város is méltó arra, hogy megrendezhesse ezt a diákkonferenciát. Hiszen városunk a megye egészségügyi központja, jelentős szociális intézmények helyszíne, ráadásul a felsőoktatás Gyulán kínál egészségügyi és szociális képzéseket Békés megyében. A városvezető a két szakmai területhez szükséges emberi értékekről is szót ejtett.

- Meggyőződésem, hogy az egészségügyi és a szociális pályát választók nagyon fontos és igen szép küldetést vállalnak magukra. Akik pedig a szakma melletti elköteleződésen túl országos megmérettetésre jelentkeznek, azok biztosan beletartoznak abba a körbe, akik a jövőben tehetnek azért, hogy érvényét veszítse a kijelentés miszerint: ezen a téren eredményeket elérni nem egyszerű vállalkozás. De az elkötelezettség nemcsak magas szintű tudást feltételez, hanem még valamit, ami nélkül ezeken a pályákon eredményesen dolgozni, érvényesülni és előrehaladni nem lehet. Ezekhez a hivatásokhoz szív, lélek, empátia és emberség nélkül hozzákezdeni sem érdemes – fejtette ki dr. Görgényi Ernő.

Kovács Péter Békés megyei helynök mókás gondolatokkal kezdte köszöntőjét. Az ünnepség előtt az esperesplébános egy idősek otthonában járt – mint mondta, még nem lakóként. Kovács Péter az intézményben megtartott istentiszteletről mesélt, melyen minden alkalommal felajánlják az emberi munka gyümölcsét, kenyér és bor színében. A verseny kapcsán az esperesplébános kiemelte, ez a gyümölcs már megtermett, és ott van minden egyes résztvevő kezében, szívében, így a megmérettetés végeredménye, ebből a szempontból már nem annyira lényeges.

Holczinger Istvánné, az ENKK Szakképzés fejlesztési főosztályának vezetője, a szakmai zsűri elnöke néhány bátorító gondolattal biztatta a versenyzőket. Mint hangsúlyozta, a zsűri empatikus, szeretetteljes légkörben hallgatja meg a pályamunkákat, hiszen a döntősök már mindnyájan nyertesek.

A megnyitót követően kezdetét vette a plenáris ülés, melyen szakmai előadások hangzottak el. A pályamunkák egy részét a délutáni órákban mutatták be a versenyzők, míg a többit péntek délelőtt hallgatja meg a zsűri. A döntőbe a válogató forduló 25 legsikeresebb pályamunkája került be, így például a „Négy lábon”, az „Ételed az életed!”, vagy a „Koffeinbomba” című tanulmányok.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)