Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fiatalok mentális egészségügyi problémáival foglalkoztak Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • HÍREK • 2015. április 13. 19:00
A fiatalok mentális egészségügyi problémáival foglalkoztak Gyulán
A DÖK-képviselők kerekasztal beszélgetésén a zaklatás és az online gyűlöletbeszéd volt a téma
____Eredeti-IMG_2598.JPG

Mentális Egészségszűrő nap a Gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Mentális egészségszűrő napon vehettek részt a fiatalok április 13-án a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. A Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület és a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. közös rendezvényén előadások és mentális szűrések, tesztek várták a diákokat.

- A mai nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet a fiatalok különféle szokásaiból eredeztethető mentális egészségügyi problémákra. Ennek jegyében szerveztünk több előadást korosztályos bontásban – ismertette lapunkkal az esemény lényegét Ament Balázs, a szervező egyesület elnöke.

Mint az elnök kifejtette, a nap egy drogprevenciós előadással indult, melyen általános iskolások vettek részt, majd a középiskolásoknak szóló program következett. Ez utóbbin a függőség, a cyberbullying – másnéven online zaklatás – illetve a depresszió témaköreit járták körbe a szakemberek. A rendezvényre Debrecenből és Siófokról érkeztek előadók.

____Eredeti-IMG_2592.JPG

Mentális szűrések, tesztek is vártak a diákokra

- A 2. emeleti előtérben teszteket tölthettek ki a fiatalok. Volt drogtotó, lélektani típusokkal kapcsolatos kérdőív, diákteszt, facebook függőséget mérő kérdéssor stb. Ezek egyfajta visszacsatolást tesznek lehetővé a diákok számára arra vonatkozóan, hogy milyen felhasználói szokásaik vannak, illetve mennyire függnek az adott dolgoktól. Az összes teszt kitöltéséért mindenki egy apró játékot kapott ajándékba – tájékoztatta lapunkat Ament Balázs.

A programokon Malkócs Boglárka Ibolya is részt vett. A Gyulai Hírlapnak a 8. osztályos tanuló elmondta, érdekesnek találta az előadásokat és hasznos dolognak tartja, hogy ilyen formában kaptak felvilágosítást ezekről a témákról. Megkérdezésünk előtt a diáklány épp egy kitöltött facebook függőséghez kapcsolódó kérdőívet adott le a szakembereknek, mely kapcsán azt is elárulta, hogy eredményei szerint átlagos használója az ismert közösségi oldalnak.

Az előbbieken kívül egy izgalmas kerekasztal-megbeszélés is szerepelt a mentális egészségszűrő nap programjai között, mellyel az őszi No Hate Day című rendezvény előkészületei is megkezdődtek. Az eszmecserén zömmel gyulai diákönkormányzati vezetők és képviselők vettek részt.

- Van egy második helyezett pályázatunk a művelődési központtal közösen, melynek keretében októberben egy No Hate Day-t rendezünk, ami kifejezetten az online gyűlöletbeszéddel foglalkozna. A megbeszélések célja, hogy megtudjuk, melyek azok a problémák, amelyek felmerülnek a diákközösségekben, hogy később az elhangzottakhoz igazíthassuk az októberi rendezvény tartalmi részét – közölte lapunkkal Ament Balázs.

____Eredeti-IMG_2670.JPG

A zaklatás és az online gyűlöletbeszéd volt a téma

A megbeszélésen kiderült, a zaklatás jelensége szinte minden gyulai oktatási intézményben, illetve diákközösségben problémát jelent. Az iskolák jelenlévő képviselői szerint ez osztályonként 2-3 embert is érinthet. Elmondásuk alapján ez online, illetve a mindennapokban is észlelhető. A probléma kapcsán felmerült a kérdés: Mit kezdenek a helyzettel a pedagógusok? Mint azt a diákok kifejtették, az osztályfőnökök többsége próbál megoldásokat keresni, de a „zaklatók” nagy része nem veszi komolyan az intelmeket. Az is előfordul, hogy a pedagógusok akaratlanul is súlyosbítanak a helyzeten azáltal, hogy a rosszabb tanulmányi eredménnyel rendelkező diákokkal maguk is másként bánnak, mint az eszesebb tanulókkal.

A mentális egészségszűrő nap kapcsán Ament Balázs végül azt is megemlítette, hogy a rendezvény folytatásaként Lőkösházára, Elekre és Kétegyházára látogatnak el, valamint májusra egy testi egészségszűrő napot is terveznek, melyre olimpikonokat is meghívnának.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)