Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tavasszal együtt jött az allergiaszezon! Hogyan orvosoljuk a panaszokat?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fekete Cintia • HÍREK • 2015. április 07. 09:00
A tavasszal együtt jött az allergiaszezon! Hogyan orvosoljuk a panaszokat?
Dr. Bánki Magdolna: az allergia nem betegség, csak egy állapot
____Eredeti-allergiavizsgalat_01.JPG

Drótár Magdolna allergiavizsgálatot végez

Fotó: Gyulai Hírlap – Fekete Cintia

Ránk köszöntött a tavasz, és vele együtt egy újabb allergiaszezon. Az allergének és az érzékenységet jelző tünetek skálája igen széles. Tüsszöghetünk, viszkethet a torkunk, folyhat és bedugulhat az orrunk, vagy bevörösödhet a szemünk, ám nem mindig tudjuk, hogy mi okozza a bajokat. Ezt egy allergiateszttel könnyedén kideríthetjük, melyben többek között a Sybilla Magánorvosi Rendelő és Hallókészülék Stúdió is a segítségünkre lehet. A Gyulai Hírlappal a rendelő vezetője, dr. Bánki Magdolna fül-orr-gégész, audiológus szakorvos osztotta meg a témával kapcsolatos gondolatait.

Egy jól kezelt allergiával együtt lehet élni

A szakorvos kiemelte, manapság egyre többen allergiásak a poratkára. Emmellett legtöbbször a parlagfű, a fekete üröm és a kora tavasszal virágzó növények okozta allergiát diagnosztizálják a rendelőben, míg állati eredetű anyagokra való érzékenységet kevesebbszer mutatnak ki.

- Amikor a páciens érintkezik az allergénnel, a szervezete reagál erre, miközben hisztamint szabadít fel, és ez produkálja a tüneteket. Ezt antihisztaminnal foghatjuk vissza. Ha az ember tisztában van azzal, hogy mire érzékeny, és a pollennaptár alapján tudja, hogy mikor virágzik a növény, akkor előtte 2-3 héttel elkezdheti szedni az allergia kezelésére alkalmas gyógyszereket, és így megelőzhető a tünetek jelentkezése – mondta a doktornő.

Dr. Bánki Magdolna hozzátette, előfordul, hogy a teszt érzékenységet mutat ki például a poratka ellen, de ha az illetőnek nincs efféle panasza, akkor csak annyit kell tennie, hogy kerüli az olyan környezetet, ahol irritálhatják őt ezek az élősködők. 

A beszélgetés hatására alávetettem magam egy próbának. A vizsgálatot Drótár Magdolna diplomás ápoló, pulmonológus-allergológus szakasszisztens végezte, aki első lépésben 22 – leggyakrabban előforduló – allergénmintát vitt fel a karomra. Ezek között fehérjefajták, állati szőrök, növényi eredetű anyagok, búzaliszt és parlagfű is szerepelt, de az alapsoron kívül akadt olyan kiegészítő specialitás is, mint a vadgesztenye, melyet kifejezetten azért szerzett be a rendelő, mert Gyulán nagy számban fordul elő ez a fafajta. Az előbbiek mellett egy pozitív és egy negatív kontroll pont is felkerült az alkaromra.

____Eredeti-allergiavizsgalat_02.JPG

A teszt lényege, hogy a bőrre csepegtetett, enyhe hatású allergének a felső hámrétegbe jussanak

 

Mint kiderült, a teszt lényege, hogy a bőrre csepegtetett, enyhe hatású allergének a felső hámrétegbe jussanak. A szakember mind a 24 ponton megszúrta karomat, melyből – szerencsémre – csak 24 szúnyogcsípést éreztem. 20 perc elteltével, mint egy táblázatból lehetett a karomról leolvasni a diagnózist.

A vizsgálat során kiderült, hogy a teszt csak akkor értékelhető, ha az azt megelőző napokban nem szedtünk olyan antihisztamin tartalmú gyógyszert, mely befolyásolhatná az eredményt.

Véleményem szerint az allergia nem betegség, csak egy állapot. A génekkel nagyon sok mindent örökölünk, a környezetünkben pedig számos anyaggal érintkezünk. Ez parlagfű érzékenység esetén például úgy fogható fel, hogy az évnek ez az időszaka számunkra kicsit nehezebben elviselhető, de ha felkészülünk rá, akkor enyhíthetünk a panaszokon, hiszen egy jól kezelt allergiával együtt lehet élni – fűzte hozzá dr. Bánki Magdolna.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)