Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepélyes keretek között avatták fel a „Máriás” ház új szobrát a gyulai Németvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. március 22. 18:20
Ünnepélyes keretek között avatták fel a „Máriás” ház új szobrát a gyulai Németvároson
Dr. Görgényi Ernő: a Szűz Mária-szobor azt jelképezi, hogy Gyula örök és elpusztíthatatlan

A Szent József-búcsú keretében avatták fel a „Máriás” ház új Szűz Mária-szobrát március 22-én Németvároson. A Gyula legrégebbi épületének homlokzati szoborfülkéjében található alkotást Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, dr. Görgényi Ernő polgármester, Kónya István alpolgármester és Petróczki Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója leplezte le.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új Szűz Mária-szobrot. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az 1700-as évek végén épült ház átvészelte az 1801. évi nagy tűzvészt, ezért lakói hálájuk jeléül egy Szűz Mária-szobrot helyeztek el az épület falán kialakított szoborfülkében – ecsetelte lapunknak Mittag Mónika. Az elnök hozzátette: a németvárosiak számára kultikus jelentőséggel bír a házat és a településrészt is védelmező szobor.

– A szoborfülke érdekessége a ház festésekor feltárt csillagos háttér, amely megegyezik a németvárosi templom szentélyében találhatóval – emelte ki Mittag Mónika. Mivel az eredeti alkotás annyira megrongálódott, hogy nem lehetett visszahelyezni, a szoborfülkében a Szőke Sándor szobrászművész által készített másolat kapott helyet. Az elnök azt is elmondta, hogy terveik között szerepel az épület teljes felújítása, az eredeti szobrot itt állítanák ki. 

Dr. Görgényi Ernő ünnepi beszédében a szobor eredetijének több mint kétszáz éves történetére emlékezett, felidézve az ország és a város legfontosabb történelmi eseményeit, Erkel Ferenc születését, az 1848. március 22-én a megyeháza udvarára összehívott nemzetgyűlést, Magyargyula és Németgyula egyesülését.   

– Látta, hogyan épül fel az új németvárosi templom, melynek munkálataiért egészen pontosan 32 571 forintot és 59 krajcárt kapott Nuszbeck mester. Látott kolerajárványt, látott árvizet. Ép bőrrel úszta meg az 1882-es tűzvészt, mely lángba borította Németváros nagy részét. Túlélte az első és a második világháború borzalmait, Trianont, a revíziót, a szovjet bevonulást – sorolta a városvezető.

– Innen szemlélte, ahogyan málenkij robotra vitték a német származásúnak ítélt polgárokat, ahogyan szerencsére azt is, hogy a visszatérőknek éppen ide, a németvárosi templomhoz vezetett az első útjuk. Átvészelte az ’56-os forradalmat, az azt követő megtorlást, az államszocializmus évtizedeit, a rendszerváltozás történéseit, és figyelemmel kísérte, hogy próbál rátalálni a város a számára megfelelő útra az azóta eltelt esztendőkben – folytatta a felsorolást.

– Ez a szobor számomra egyértelmű szimbólum, annak a jelképe, hogy Gyula örök és elpusztíthatatlan – fogalmazott dr. Görgényi Ernő, hozzátéve, hogy a túlélés tiszteletére állított mű a város egyik legnagyobb túlélőjévé vált.

Az ünnepség végén Kovács Péter esperesplébános áldotta meg az Szeplőtelen fogantatás címet viselő alkotást.

      

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2015. március 25. 22:37
Dr. Görgényi Ernő: a Szűz Mária-szobor azt jelképezi, hogy Gyula örök és elpusztíthatatlan
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)