Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lenthangsúlyos és belsőlábas táncot roptak a gyulai Vigadóban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. március 01. 15:30
Lenthangsúlyos és belsőlábas táncot roptak a gyulai Vigadóban
A Rendszeres Táncházak programsorozat keretében ezúttal a felcsíki táncot ismerhették meg az érdeklődők
Ezúttal a felcsíki táncot ismerhették meg az érdeklődők. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Már jóval a kezdési időpont előtt szép számban érkeztek a táncolni vágyók február 28-án a Vigadóba. A 2013 decemberében indult, fokozódó érdeklődésre számot tartó Rendszeres Táncházak programsorozaton a moldvai, a széki, és számos egyéb táncdialektus megismerése után ezúttal a felcsíki jellegzetes „lenthangsúlyos és belsőlábas” lépéseit tanították meg a jelenlévőknek.

- A táncház mindig is a közösség szórakozási alkalma volt, ami elsősorban nem a tanításról szólt, hanem az öröm és a felszabadultság egyik megélési és kifejezési formájának kifejezéséről – magyarázta a Gyulai Hírlap érdeklődésére az esti programot vezénylő Horváth Péter néptáncpedagógus. - Itt a program első felében egy választott táncdialektus megismertetése folyik, a második részben pedig olyan táncokat lehet kérni, amiket a jelenlévők szeretnének táncolni.

A többnyire Kardos György és Horváth Péter néptáncpedagógusokkal vezetett programot rendszerint a környékről meghívott népi zenekarok muzsikája teszi teljessé. Ezúttal az 1998 őszén alakult békéscsabai Ludas Zenekar (amelynek a népzenei körökben fogalomnak számító fúvós, Szokolay Dongó Balázs is tagja) szolgáltatta a talpalávalót. 

A főként a gyulai néptánchagyomány megőrzéséért és folytatásáért létrehozott eseménysor a kulturált szórakozás jegyében szeretne minél több fiatalt és felnőttet közösségként magába gyűjteni.

- Az embereket manapság nagyon nehéz kimozdítani otthonról, ezért mindent megteszek azért, hogy akik most eljöttek, jól érezzék magukat, mert akkor legközelebb is itt lesznek, hiszen egy egyszerű forgásban megtalálni a tánc élményét nem nehéz dolog – erősítette meg a rendezvény szerepének fontosságát Horváth Péter.

A Körös Néptánc Alapítvány és a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. közös kezdeményezéseként futó programsorozat abból az 1 240 000 forintból megvalósuló, Európa Unió által támogatott projektből valósul meg, mely a Vigadó színvonalas kulturális tartalmát hivatott elősegíteni, valamint a Körös Néptáncegyüttes utánpótlását is szándékozik megerősíteni.

Az igen körültekintő szervezők a családosokra is gondoltak, hiszen a péntek esti táncház kísérőprogramjaként a legkisebbeket kézműves foglalkozással, népi játszóházzal várták, így ők is hasznosan tölthették idejüket, mialatt szüleik önfeledten kitáncolták magukat.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)