Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyönyörű közpark és interaktív természettudományos kiállítás jött létre Gyulaváriban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2015. február 27. 22:30
Gyönyörű közpark és interaktív természettudományos kiállítás jött létre Gyulaváriban
Konferenciával zárult az X-PARC projekt gyulai része a gyulavári kastélyban
Konferenciával zárult az X-PARC projekt gyulai része a gyulavári kastélyban. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Konferenciával zárult az X-PARC elnevezésű, határon átívelő projekt gyulai része a gyulavári kastélyban. A két évvel ezelőtt útjára indult program három civil szervezet – a gyulai Körös-Maros Alapítvány, az aradi Excelsior Egyesület és a békéscsabai Zöld 14 – összefogásával jött létre. A projekt összköltségvetése 996 013 Euró, melyhez 95%-os támogatást nyújtott az Európai Unió. Ezen belül mintegy 100 millió forintos támogatásból valósult meg a gyulai komplex fejlesztés.

A február 27-i zárókonferencián Czirle Csaba szakmai menedzser köszöntötte a jelenlévőket, majd a projekt célkitűzésiről Mihai Pascu, az Excelsior Egyesület vezetője számolt be. Az elmúlt két év eseményeire a Zöld 14 Egyesület képviseletében Duray Balázs tekintett vissza, majd Czirle Csaba mutatta be a fejlesztéseket.

A Gyulai Hírlapnak Czirle Csaba elmondta, a projekt gyulai részének legnagyobb volumenű tevékenysége a kastély mögötti park kialakítása és fejlesztése volt. A méltatlanul elhanyagolt terület azóta Gyulavári minden bizonnyal legszebb, legtartalmasabb közparkja lett. A több mint egy hektárnyi zöldfelületen többek között egy természeti látnivalókhoz vezető sövénylabirintust, egy érdekes ismereteket bemutató tanösvényt is találhatunk, valamint megcsodálhatjuk az őshonos, régióra jellemző növényeket és nem utolsósorban Európa legnagyobb rovarát, a szarvasbogarat, amely mellesleg ikonjává vált a gyulavári fejlesztésnek.

- A parkon kívül alkottunk egy rendkívül izgalmas és változatos beltéri természettudományos kiállítást, amely a régió gombáitól kezdve az intelligens varjúféléken keresztül a város, az emberi környezet élővilágát, és annak különlegességeit mutatja be. Az interaktív, multimédiás kiállításon minden gubacs, fakéreg, vaddisznó kézzel fogható, megtapintható. Ezen kívül táborokat szerveztünk gyerekeknek, kutatási programokban és terepi felmérésekben vettünk részt, és a projekt módosítása révén még harminc kerékpárra is szert tudtunk tenni, amelyeket például kikölcsönözhetnek a kastélyba látogató osztályok. Egy akció keretében minden gyulai általános iskolás kapott egy tiszteletjegyet a kastélyba, és ugyancsak pályázati pénzből sikerült az önkormányzattal megvásárolni a park területét, amely eddig csak fele részben volt az alapítvány tulajdonában - mondta Czirle Csaba.

A szakember hangsúlyozta, a méltóképpen felújított terület funkciója továbbra is közpark, és szabadon látogatható.

- Minél többen jöjjenek, látogassák a parkot, és minél többen használják a benne elhelyezett információs felületeket. A park szabadidős tevékenységekre is használható, ami azért is fontos, mert legkönnyebben pihenés közben, szórakoztató módon lehet ismereteket átadni a projekt elsődleges célcsoportjának, a következő generációnak – tájékoztatta lapunkat a projekt szakmai menedzsere.

 

Czirle Csaba. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)