Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gazdag programsorral zárja a kamaratermi szezont a Gyulai Várszínház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. S. • KULTÚRA • 2015. március 02. 09:00
Gazdag programsorral zárja a kamaratermi szezont a Gyulai Várszínház
Jazzelőadás, akvarelltárlat, filmbemutatók, színdarabok, rockkoncert és indiai est
A Bágyi Balázs New Quartet. Forrás: Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház márciusban fejezi be a kamaratermi szezonját. Ebben a hónapban azonban még nagyon gazdag programmal várják az érdeklődőket.

A Cseh Tamás Program keretében egy nagyszerűnek ígérkező dzsesszkoncertre kerül sor március 3-án este, amikor a fiatal magyar dzsesszzenészek legjobbjai lépnek fel. A Bágyi Balázs New Quartet (képünkön) tagjai mind mesterei hangszerüknek. Bágyi Balázs dzsesszdobos eddigi pályafutása során a legjelentősebb magyar dzsesszmuzsikusokkal ugyanúgy játszott, mint neves külföldi zenészekkel. Játékára a virtuozitás, pontosság és a dallamos dobolás jellemző. Elsöprő intenzitással játszik a szaxofonos Ávéd János. A Junior Príma díjas Oláh Dezső zongorán játszik briliánsan. Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse Oláh Péter. Az együttes és a tavalyi CD-je egyaránt előkelő helyen szerepel a Jazzma szavazólistáján, ahol a legjobbakra szavaztak.

Március 5-én este egy akvarellkiállítás nyílik a kamaragalériában. A Székely Bertalan-díjas Szappanos István festőművész az olaj- és pasztellfestészet nagymestere. A kecskeméti művész képein fontos szerepe van a látványos természetábrázolásnak, a pasztellszíneknek, a zeneiségnek, a belső fényeknek.

Március hónapban két új magyar film díszbemutatójára is sor kerül a kamarateremben. A szarvassá változott fiú című mű színpadi változatának 2003-ban Gyulán volt az ősbemutatója a várszínpadon a beregszászi színház előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében. A Juhász Ferenc elbeszélő költeményéből készült mű főszereplői Törőcsik Mari és Trill Zsolt voltak. Ebből a színpadi változatból készült most el egy új magyar film, amelynek a díszbemutatója március 5-én este lesz a kamarateremben. A film levetítése után találkozhatnak az alkotókkal. Jelen lesz a rendező Vidnyánszky Attila és a szereplők közül Varga József és ifj. Vidnyánszky Attila.

A színházkedvelők március 9-én két darabnak is tapsolhatnak egy este. Egymás után játsszák el azt a két egyfelvonásost, amelyek két nagy nép jellemzőit veszik górcső alá a színház segítségével. Az Oroszok című darab Vlagyimir Viszockij 12 dalára épül, de elhangzanak benne szövegek Dosztojevszkij, Lermontov, Puskin és Tarkovszkij írásaiból is. A zenés darab főszereplője a nagyszerű színész Harsányi Attila, akit egy virtuóz orosz gitáros kísér, Vilnula Mihajlo. Az est második részében az Amerikaiak című darabot láthatják, amely az észak-amerikaiak jellemzőit mutatja humorosan sok zenével és neves írók szövegidézeteivel. A főszereplő itt is a kiváló színész, Harsányi Attila, aki mellett Varga Andrea énekesnőt is láthatják. Mindkét produkció az Aradi Kamaraszínház vendégjátéka. Ezekkel a darabokkal több fesztiválon értek el sikereket. 

Március 17-én a Cseh Tamás Program keretében ismét egy nagyon népszerű énekesnő és együttese látogat el a Várszínházba. Péterfy Bori most nem mint prózai színész lép a gyulai színpadra, hanem mint énekesnő, a Love Band szólistája. A neves felmenőkkel rendelkező popdíva (dédapja Áprily Lajos, nagyanyja Jancsó Adrienne, nagyapja Jékely Zoltán) 1988 óta színészként is dolgozik. Tagja volt a Nemzeti Színháznak, Krétakörnek Énekesi pályafutását az Amorf Ördögök énekesnőjeként kezdte. 2007-ben jelent meg Péterfy Bori & Love Band című lemeze, amelyre a számokat a korábbi együttes tagjai és Lovasi András írták. Eddig négy lemezt adtak ki. Ezekről hangzanak el olyan ismertszámok Gyulán is, mint a Hajolj bele a hajamba vagy a Vámpír. Zenéjükre a vad rockzene, pszichedelikus popzene, a reggae és a szókimondó szövegek jellemzők. De akire mindenki figyel, a főszereplő, Péterfy Bori, aki hol ellenállhatatlan dizőz, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Élőkoncertjeik mindig élményszámba mennek. Gyulai műsoruk címe: Fák, denevérek, piócák.

Március 25-én lesz a második filmes díszbemutató a Kamarateremben. Nemrég készült el Szomjas György filmrendező portréfilmje Halmos Béláról, amelyet most Gyulán is láthatnak. A HB – Hosszú búcsú Halmos Bélától című filmet egyik legfontosabb alkotótársa, Szomjas György készítette, akivel évtizedekig járták Kárpát-medence tájait, hogy megörökítsék a már-már kihaló, utolsó népzenei adatközlők játékát. A portréfilmben HB mesél a zenei pályafutásáról, megemlítve a gyulai gyökereit is, és sok zenét is hallhatunk tőle a kezdeti évektől haláláig. A gyulai díszbemutatón jelen lesz a film rendezője, Szomjas György is.

A kamaratermi szezon március 31-én indiai esttel zárul. Megidézik az évezredes kulturális nagyhatalom táncait, zenéit. Az indiai est egy mandalakiállítással kezdődik fél hétkor. Pál Ágnes mandalafestő kiállítása nyílik ekkor a Kamaragalériában. A mandala egy ősi indiai, szanszkrit szó, kört jelent, amely a teljességet szimbolizálja. A mandaláknál fontos jelentősége van a színeknek, számoknak, szimbólumoknak. Az osztások száma is lényeges. Sokféle mandala készül, sokféle céllal, a kolostoroktól szerzetesek által a személyre szabott egyéni megrendelésekig. Gyulán egy válogatást láthatnak Pál Ágnes mandaláiból. Második részben a Táncoló istenek, isteni táncok című program egy beavató táncest lesz, hiszen most a tánc mellett szavakkal is elmagyarázzák a csodálatos indiai táncok fajtáit, egy-egy kézmozdulat, a ruha jelentéseit. A táncokat Barkóczi Beáta mutatja be, aki több mint 20 éve foglalkozik az indiai táncokkal, többször hosszabb időt is eltöltve tanulta ezeket Indiában. Az est harmadik részében indiai zenét hallgathatunk Lantos Zoltán kiváló hegedűművésztől. Neves jazz muzsikus évekig élt Indiában, ott sajátította el az indiai zene alapjait. Szólókoncertjén megidézi az ősi zenekultúrát felhasználva a mai kor eszköztárát, az elektronikát is.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)