Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lezárult a Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének projektje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fizetett reklámcikk • HÍREK • 2015. március 02. 14:30
Lezárult a Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének projektje
A pályázat céljai között szerepelt a felnövekvő generáció lehetőségeinek bővítése
Újszerű kezdeményezés volt az augusztustól januárig tartó Léleksuli. Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Idén februárban zárul az a pályázat, amit a Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete nyert el az Új nemzedékek jövőjéért kollégiumtól. A Nemzeti Együttműködési Alap 1 millió 792 ezer forinttal támogatta a tavaly márciusban indult projektet, melyet több szervezet bevonásával valósítottak meg.

A családtervezést, a konfliktuskezelést, a gyermekvállalást és a közösségépítést középpontba állító pályázat céljai között szerepelt a felnövekvő generáció lehetőségeinek bővítése.
A helyi családok érdekképviseletét ellátó Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete 2006-ben alakult meg a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagszervezeteként. Az egyesület célja az élet és az anyaság tiszteletére való nevelés, a jövő generációi iránt érzett felelősség erősítése. Emellett tevékenységéhez tartozik, hogy felhívja a társadalom figyelmét a gyermekvállalás és a felelősségteljes gyermeknevelés fontosságára.

A család egyik legfontosabb társadalmi funkciója a népesség utánpótlásának biztosítása. Egy család akkor működik jól, ha tagjai felelősséget éreznek egymásért, tudomásul veszik és elfogadják a családszintű kontrollt. Emellett az is fontos, hogy a korosztályok közötti kommunikáció megfelelő legyen, a családtagok közötti kapcsolat kölcsönösségen alapuljon. A napi feladatok konfliktusokat rejthetnek magukban, ez szorongással töltheti el a fiatalokat és hozzátartozóikat. A projekt szakemberek bevonásával segítette az érdeklődőket a családi életre való felkészülésben, a stresszoldásban, a közösségi élmény megélésében.

A pályázat keretében előadásokat tartottak a generációk együttéléséről és a családon belüli konfliktusok felismeréséről, kezeléséről, valamint rendezvényeket és szűréssel egybekötött egészségtanácsadást, illetve önkénteseknek szóló stresszkezelési tréninget szerveztek. Az európai minikonferenciához csatlakozva májusban ifjúsági fesztivált is rendeztek, augusztusban pedig családi horgásznapra várták az érdeklődőket.

A szeptemberi baba-mama klubban Szendreiné Dudás Ildikó elnök mutatta be az egyesületet és a családtámogatási rendszer változásait.

Újszerű kezdeményezés volt az augusztustól januárig tartó Léleksuli, ahol legfeljebb tízfős csoportokban, kineziológiai, élmény- és drámapedagógiai módszerekkel sajátíthatták el a gyerekek a stresszoldás természetes módjait. A foglalkozások témája volt  a barátság, a szerelem, a szeretet, a párválasztás, a konfliktuskezelés, a gyermekvállalás és -nevelés, a testvérkapcsolatok, illetve az egészséges életmód. A Lélektábor a fiataloknak kínált új módszereket az egészséges táplálkozáshoz, ezenkívül az esélyegyenlőség, a szolidaritás, a társadalmi és személyes felelősségvállalás, valamint a képességfejlesztés témájával foglalkoztak a résztvevők játékos keretek között.

A projekt zárásaként február 4–7. között a házasság hetéhez kapcsolódó programokat szervezett az egyesület. A rendezvénysorozat keretében előadás hangzott el az egyház, házasság és család témakörben, valamint felköszöntötték a kerek házassági évfordulójukat ünneplő tagokat.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)