Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mézzel készült termékek gazdag világáról szólt a szakmai fórum Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • HÍREK • 2014. december 16. 12:00
A mézzel készült termékek gazdag világáról szólt a szakmai fórum Gyulán
Szakmai előadások nyitották meg a VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivált
Mézes szakmai fórum a VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A látványos programokban bővelkedő, ezúttal már hetedik alkalommal megrendezett Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál rendezvényéből ezúttal sem maradhattak el a szakmai programok.

A Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület által szervezett méhészeti szakmai napok a városháza dísztermében ünnepélyes megnyitóval és a „Magyar Méhésze helyzetértékelés 2014” címet viselő szakmai fórummal kezdődött, melyen főként az ország különböző pontjairól érkezett szakemberek töltötték meg színültig a termet.

Az ünnepségen Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd már a szakmai nap keretében dr. Mészáros László, az Országos Méhészeti Egyesület elnöke (OMME) elnöke tartotta meg szakmai előadását „OMME aktualitások” címmel.

A szakember megannyi remek példa felsorolásával a marketinges világ csúcsának nevezte a három napos rendezvényt, hangsúlyozva, hogy mindaz, ami a méhészetről, a szakmáról, és a mézzel készült termékek gazdag világáról szól, az mind egy helyen, Gyulán megtalálható.

Így utalt arra, hogy az egyesületen belül külön marketingalapot hoztak létre, melyet színes ismertető anyagok készítésére, népszerűsítő rendezvények szervezésére fordítanak, valamint a mézről és a méhek életéről szóló előadások tartására, szakmai interjúk- és rövidfilmek készítésére, de a rendszeresen szervezett mézkóstoltatás és a mézkirálynő-választás is a promócióhoz tartozik. Valamint utalt a Mézes reggeli elnevezésű kezdeményezésre is, ami az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködésének köszönhetően Szlovénia után nálunk is megvalósult, és az ország 19 megyéjében valamint Budapesten összesen 67 iskolában rendezték meg, helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók bevonásával, így ismertetve meg a diákokat a leggyakoribb hazai mézfajtákkal.

Természetesen ez egészséges termék népszerűsítésének része „Az Év Kiváló Magyar Méze” díj odaítélésével járó „Év méze” cím is, melyre idén (Akácméz, Repce méz, Napraforgó méz, Hársméz, Selyemfű méz, Virágméz, Egyéb fajtamézek, Lépes mézek és Különleges mézek valamint Krémmézek kategóriákban) 87 méhésztől érkezett 219 nevezés. (Az eredményekről egy korábbi cikkünkben olvashatnak – A Szerk.)

Annak ellenére, hogy a rendkívül rossz időjárás eredményeként ebben az évben az átlagos termésmennyiségnek alig a fele került hordókba, az igazán jó, minőségi mézből így sem kell hiánycikkre számítanunk. A szokásostól ugyan jóval elmaradó termésmennyiség 65-70 százalékkal emelte a felvásárlási árakat, az akác esetén akár 80 százalékkal is magasabbak a nagykereskedelmi átvételi árak a tavalyi 1200-1300 forinthoz képest. Az elmúlt öt év során azonban az egy főre jutó átlagos éves mézfogyasztás is emelkedett, a korábbi ötven dekagrammhoz képest megduplázódott, ami mindenképp jó hír, bár még bőven elmarad a németországi négy kg/fő éves átlaghoz képest. 

Dr. Görgényi Ernő polgármester megnyitóját követően a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonságban és az egészségvédelemben egyaránt vizsgálatokat végző Wessling Hungária Kft. képviseletében dr. Szigeti Tamás János tartotta meg előadását „Mézminőség 2014” címmel, mely tárgyában eltért a tervezettől, és inkább a minőség fontosságáról és felismerhetőségéről, valamint a mézhamisításról beszélt, vagyis arról, hogy nem minden méz, ami annak látszik.

A hazai népszerűsítést és a minőségi követelmények meghatározását követően a „Nemzetközi mézpiac 2014-es alakulásáról” már Lászlóffy Zsolt, az OMME elnök helyettese szolgált adatokkal.

A szakmai előadásokat az este további részében már a mulatságok váltották fel.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)