Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erkel Ferenc emléke előtt tisztelegtek a gyulaiak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. november 07. 17:26
Erkel Ferenc emléke előtt tisztelegtek a gyulaiak
Dr. Németh Csaba: Erkel Ferenc elévülhetetlenül, örökre beleírta nevét a zenetörténetbe
Az Erkel Ferenc Emlékháznál emlékeztek Gyula neves szülöttére. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A hagyományokhoz hűen ünnepélyes keretek között emlékeztek meg Erkel Ferencről születésnapján, november 7-én a gyulaiak. Az Erkel Ferenc Emlékház előtt tartott rendezvényen dr. Németh Csaba történész úgy fogalmazott: a város híres szülötte a Himnusz zeneszerzőjeként és a magyar operajátszás megteremtőjeként elévülhetetlenül, örökre beleírta nevét a zenetörténetbe.

A szakember ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy Erkel Ferenc szülőháza és életműve a gyulai és a Békés megyei értéktárba is bekerült, és a közeljövőben várhatóan hungarikummá nyilvánítják azokat.

Dr. Németh Csaba hangsúlyozta: a zeneszerző a dalárdmozgalom vezérkarnagyaként a vidéki kórusmozgalom felkarolásáért, a filharmóniai társaság létrehozásával a fővárosi koncertélet megszervezéséért, míg a Zeneakadémia igazgatójaként a zenei utánpótlás biztosításáért tett sokat.

– A híres emberek szülőhelyét bizonyos misztikum övezi – mondta az Erkel-kutató. Mint kifejtette, a komponistát olyan családi légkör vette körül szülőházban, amely alapvetően meghatározta későbbi pályafutását, már öt-hat éves kisgyermekként elkísérte édesapját fellépéseire.  

– A szülőház egy része iskolaépület volt, Erkel az első és a második osztályt is itt végezte el, itt tanult meg írni-olvasni – idézte fel a zeneszerző gyermekéveit dr. Németh Csaba. A történész azt is elmondta, hogy a város neves szülötte egy vele készített interjúban maga vallott arról, milyen fontosan szerepet töltött be életében a családi ház. Mint kifejtette, a zeneszerző számára meghatározó élmény volt, amikor egy este idős cselédjüket hallotta dúdolni a tűzhely mellett. – Ennek hatására érett meg Erkelben az elhatározás, hogy a magyar nép zenei kincsével kell foglalkoznia – emelte ki a történész.

A megemlékezés végén a résztevők koszorúkat helyeztek el a szülőház falán, majd a diákokkal kiegészült Erkel Ferenc Vegyes Kar énekelte el a Szózat Erkel Ferenc által megzenésített változatát. A rendezvény után dr. Németh Csaba vezette körbe az érdeklődőket az Erkel-kiállításon.  

      

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. november 10. 07:30
Dr. Németh Csaba: Erkel Ferenc elévülhetetlenül, örökre beleírta nevét a zenetörténetbe
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)