Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Számos program kínálkozik a múzeumok éjjelén Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2014. június 20. 13:30
Számos program kínálkozik a múzeumok éjjelén Gyulán
A Múzeumok éjszakáján az ingyenesen igénybe vehető múzeumlátogató kisvonat 18.45-kor és 20 órakor indul a várkertből
Képünk egy korábbi rendezvényen készült. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. június 21-én, szombaton rendezi meg Múzeumok éjszakáját. A Gyulai Hírlapnak Katona Katalin, a kft. ügyvezetője elmondta, az idei program különlegessége, hogy ezúttal minden gyulai múzeum csatlakozik a rendezvényhez: a gyulai váron, az Erkel Ferenc Emlékházon, a Ladics-házon és a közelmúltban megnyílt Kohán Képtáron kívül a Húsipari Történeti Kiállítás és a Tájvízház is programokkal várja vendégeit e jeles éjjelen.

A Múzeumok éjszakáján az ingyenesen igénybe vehető múzeumlátogató kisvonat 18.45-kor és 20 órakor indul a várkertből, úti célja a vár után a Húsipari Történeti Kiállítás, az Erkel-ház, a Kohán Képtár és a Tájvízház. Aznap este 19–21 óráig nyílik lehetőség csónakázni a vár melletti tavon, a helyszíneken pedig jelmezes tárlatvezetés, előadások és koncertek sora várja az érdeklődőket.

Az Erkel-házban 19.30-tól az Erkel-relikviákat mutatják be, 20.30-tól az Erkel Ferenc Vegyes Kar előadását hallhatják, amelyet 22 órától Czeglédi Katalin Erkel-áriákat bemutató koncertje követ.

A Ladics-ház programja este hatkor kezdődik, amikor Pete László és társulata Népi pajzánságok címmel adja elő darabját. Utána a Polgári életmód a századfordulón című  múzeumi tárlat bemutatásán vehetnek részt, majd Kepenyes Páltól és barátaitól 19 órától nyáresti dallamokat hallatnak a Ladics-ház udvarán.

A Kohán Képtárban 19 órától dr. Németh Csaba történész, muzeológus a kiállítótérben nem látható képeket mutatja be, majd Fábián Irén képzőművész előadásából Kohán György életéről, munkásságáról tudhatnak meg többet fél nyolctól. Vonósnégyes hangversenyével zárul a képtári műsor 20.30-tól, a koncerten közreműködik Gyalogné Veres Katalin, Bakné Kocsis Beáta, Veres József és Sándor Ottó.
Nem maradhat hang nélkül aznap este a Göndöcs-kerti Zenepavilon sem, ahol 21 órától műsort ad a Szelindek zenekar, amely aznap este 21.40-től a Tájvízház falait is megzengeti. A Húsipari Történeti Kiállításnak otthont adó épületben 19–20.15-ig vehetnek részt tárlatvezetésen, amelyből nem maradhat el a gyulai kolbász kóstolása sem.

A gyulai várban illetve a várkertben már délután egy órakor beindul az élet. A Kerecsényi László Íjász Egyesület íjászatot és tábori életképet mutat be a várgödörben, ahol a Szelindek 18.30-tól fújja-üti a talpalávalót. 19 órától Frangepán Beatrix és úrhölgyei fogadják a vendégeket, akik a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének gasztronómiai bemutatóját láthatják. A várborozóban „Gyula kicsit más szemmel” címmel Rusznyák Csaba fotográfiáiból nyílik tárlat, mindeközben a Corona Hungarica középkori bajvívást láttat a várkertben. Fél nyolckor Harangozó Imre néprajzkutató korabeli mesékkel szól a kicsikhez és a nagyokhoz a vár lovagtermében, majd a Szelindek a vár évszázados falai között is muzsikál.

A Corona Hungarica fél kilenctől középkori táncokat lejt a várszínpadon, ahol 21 órától az Eastwing Group ad koncertet. A várfalon aznap este tíztől lampionos sétát lehet tenni, miközben udvari zene és táncház várja a várkertben az éjszaka vendégeit. A Corona Hungarica az est során bemutatja, hogy bánik a fegyverekkel és a hangszerekkel, 23.30-tól pedig láthatjuk, mit művel az ősi elemmel, a tűzzel.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)