Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több helyszínen kínálnak programokat Gyulán a Múzeumok Éjszakáján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. június 17. 17:53
Több helyszínen kínálnak programokat Gyulán a Múzeumok Éjszakáján
Mutatjuk, mivel várják az érdeklődőket a kiállítóhelyeken

Erkel Ferenc sakk iránti szenvedélyéről szóló előadás, a főúri tisztálkodást és higiéniát középpontba állító tárlatvezetés és interaktív fegyverbemutató is szerepel a Múzeumok Éjszakája szombati, gyulai programkínálatában – derül ki a fürdővárosi kiállítóhelyeket üzemeltető Erkel Ferenc NKft. közleményéből. A több helyszínen zajló rendezvény keretében nyitják majd meg Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrászművész időszaki kiállítását is a Kohán Képtárban.

Mint ismertették, az Almásy-kastély Kivettük a festményből című programján a Munkácsy Mihály alkotásain megjelenő virágkompozíciókat készíti el élőben egy virágkötő, miközben a kiállítóhely történésze a különböző virágok és színeik jelentéseit veszi sorra.

A főúri tisztálkodás és higiénia, illetve a 19. századi parfümök történetét feldolgozó program résztvevői illatmintán magukkal is vihetik a kizárólag az Almásy-kastélyban megszagolható Nemzeti illat elnevezésű parfümöt – emelték ki. A kastély vendégei emellett elkészíthetik saját jeges teájukat is, ehhez kapcsolódva három alkalommal a teázás történetéről is hallhatnak.

Folyamatosan működnek majd a szabadulószobák is, a kastélyparkban díjtalanul ki lehet próbálni a kihelyezett játékokat, a rendezvényre szóló karszalaggal pedig este 11 óra után ajándékokhoz is juthatnak az ott lévők. A programsort három koncert is kiegészíti – tudatták a szervezők.

A várban a harcászat lesz a középpontban: lesz interaktív fegyverbemutató a középkori és kora újkori fegyverekről, előadás a katonai hírszerzésről (kiemelten az oszmán gyakorlatról), és ki lehet majd próbálni a szablyavívást is. Emellett a paraszti életbe a reneszánsz udvarból bekerült körtáncok tanulására is lehetőség nyílik, a börtönben pedig a korabeli büntetésekről és büntetés-végrehajtási eszközökről mesél a vár hóhérja. Üzemelni fog a kovácsműhely, a szabadulószobák és a várborozó is – részletezték a közleményben.

A Ladics-házban a tulajdonos család 19. század végi történetének különleges alkalmai: a fürdőkben tett látogatások szolgálnak majd témául, este tíz órától pedig az épület és a kiállításban szereplő tárgyak misztikus történeteit idézik fel.

Erkel Ferenc szülőházában a zeneszerző „másik életéről”, a sakk iránti szenvedélyéről tartanak előadásokat három alkalommal. A zene házaként is emlegetett múzeumban Erkel legismertebb operájának, a Bánk bánnak a filmváltozatát is levetítik majd.

A Kohán Képtárban 18 órakor nyílik meg a világszerte ismert szobrászművész, Kepenyes Pál munkáit bemutató időszaki kiállítás. Az eseményt a tárlat kurátorának tárlatvezetése követi. Este 10 órától a gyulai Kukár István és a békéscsabai Novák Attila performansza lesz látható; a K-TT-N elnevezésű formáció Kohán György műveire reflektál produkciójával.

A részletes programsor a gyulai kiállítóhelyek Facebook-felületein, a gyulakult.hu weboldalon, valamint a vár és a kastély honlapján is megtalálható.

A szervezők felhívták rá a figyelmet, hogy a június 22-i estére már kaphatók karszalagok a kiállítóhelyeken. Az öt múzeumegységbe szóló, szombaton este 7 óra és éjfél között érvényes belépő elővételben, teljes áron 2700 forintba, a Múzeumok Éjszakáján 3200 forintba kerül.


Ladics-ház

20:00 Utazás a fürdők világában – szobaszínház             
Karszalaggal látogatható.

 

21:00 Pavilonmuzsika

Hegedűmuzsika az udvari gloriette-ből

A részvétel díjtalan.

 

22:00 Legendás ház

Mítoszok és új történetek

Ezen a tárlatvezetésen megnézzük, mik igazak a házról keringő helyi legendákból és olyanokról is mesélünk, amelyeket csak a szakemberek ismertek. Szó lesz többek között Borbála szelleméről, a Mária Teréziától kapott csészékről, a fiatal Munkácsy állítólagos festményéről, két ablakkarcolásról, az emeletes írószekrény titkairól, a strucctojás-bonbonier-ről és a Loetz-vázákról.

Karszalaggal látogatható.

 

19:00–24:00

Fotózkodás a dualizmus korának ruháiban

A részvétel díjtalan.

 

Erkel Ferenc Emlékház

20:00, 21:00, 22:00 Erkel Ferenc mattot ad

A zeneszerző másik élete

Karszalaggal látogatható.

 

21:00 Erkel Ferenc: Bánk bán

Az operafilm vetítése felirattal

Karszalaggal látogatható.

 

Kohán Képtár

18:00 A napfény szerelmese

Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrászművész kiállításának megnyitója

A részvétel díjtalan.

 

19:00 Kurátori tárlatvezetés A napfény szerelmese című tárlatban

Karszalaggal látogatható.

 

22:00 …IS…

A K-TT-N (Kukár István és Novák Attila) performansza a képtár állandó (Kohán) kiállításához kapcsolódva

Karszalaggal látogatható.

 

Almásy-kastély

20.00, 21:00, 23:00 Munkácsy: a sikersztori

Tárlatvezetőink passzolják egymásnak a festőgéniuszról szóló kiállítás bemutatását.

Csak külön belépővel látogatható.

Jegyár: 2500 Ft/fő

19.30 Szippantásnyi történelem

A főúri tisztálkodás és higiénia, 19. századi parfümök és a Nemzeti illat.

Ezen az estén megtudhatod, mi az összetétele a Nemzeti illat nevű parfümnek, amit egyedüliként csak nálunk tudsz megszagolni. 

Karszalaggal látogatható.

 

20:00, 22:00 Egy géniusz története: Munkácsy Mihály

A Munkácsy Mihály Múzeum 2018 decemberében nagy sikerrel bemutatott Egy géniusz története: Munkácsy Mihály című virtuális kiállításának filmváltozata.

Karszalaggal látogatható.

 

20:00 Teraszmuzsika 

A reggelizőterasz hangulata és a nyáresti könnyed hegedűszó teszi varázslatossá tanár-diák koncertünket, ahol az átadott tudásé és a zeneiségé a főszerep.

Karszalaggal látogatható, a kastélyparkból díjtalan.

 

21:00 Kivettük a festményből

Sokat gondolkodtunk azon, hogyan mutathatnánk meg a mában Munkácsy Mihály életét, gondolatait, szellemét és azt, amit látott. Aztán rájöttünk, hogy a virágcsendéletein vagy a szalonképein szereplő csokrok újra kötésével azt láthatjuk és azt érezhetjük, amit ő is annak idején.

Programunkon történészünk segítségével derítjük ki a színek és virágok jelentését. Mi került a korabeli vázákba és mi volt a szalonok és estélyek kedvence? Mit szerettek Munkácsy idejében a szalonok? Virágkötőnk munka közben avat be, hogy mit üzen egy csokor a virágaival, méreteivel.

Karszalaggal látogatható.

 

21:30 Flashmob az Erkel Ferenc Vegyeskarral

Koncert szokatlan módon, formában és ütemben.  
A részvétel díjtalan.

 

22:30 Ütős este

A Powerbeat Ütőegyüttes koncertje.

A részvétel díjtalan.

 

23:00 Alma, banán, voucher

Muzéj karszalagod idén még többet ér! A program utolsó órájában a kastélyparkban felállított játékunkkal a nyerőautomatában szereplő gyümölcsöket vagy szolgáltatásainkra érvényes utalványokat nyerhetsz. A három kerék ezúttal három munkatársunk; ha mindhárman ugyanazt a tárgyat emelik fel, tiéd, amit a kezükben tartanak.

Karszalaggal látogatható.

 

Egész este

19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 Szabadulószobák

Nem csak állandó kiállításunk nyújtja az élményt és a kalandot. Szabadulószobáink kerettörténete természetesen a kastélybeli élettel, illetve az egykori uradalom különleges történéseivel kapcsolatos.

Legfeljebb 6 fős csoportoknak és családoknak ajánljuk.

A program regisztrációköteles. Regisztráció: 66/650 218

Jegyár: 2500 Ft/fő

 

19:00–24:00 Jegesteaház

Lesz olyan forró az este, hogy jól jöjjön egy jegestea. A legjobb, ha magad készíted el kínálatunkból a számodra legízletesebbet. Segítünk abban, hogy mi mire való és mi mihez passzol, de az este folyamán három alkalommal a teázás történetéről és kultúrájáról is mesél történész munkatársunk.

Ár: 200 Ft/csésze. Az árat a karszalag nem tartalmazza.

20:45, 21:45, 22:45 Az ókor a csészében

Negyedóra a teázás történetéről és kultúrájáról.

Karszalaggal látogatható.


19:00–24:00 Játékok a kastélyparkban

Korabeli játékok a kastély fénykorából – köztük olyanok is, amelyeket még ma is játszunk.

A részvétel díjtalan.

 

19:00–24:00 Történelmi ízek

Kastélyunk jeles vendégeit idézzük meg kávézónk kínálatával. Sissi, Erkel, Munkácsy; kedvenceik ízeit kínálva tesszük még emlékezetesebbé az estét.

 

Gyulai vár

19:30 Reneszánszból népi körtánc 

Élőzene és tánctanítás a várudvaron moldvai, gyimesi dallamokra.

 

20:00, 22:00 Csapatjáték a harcmezőn 

Interaktív fegyverbemutató a középkori és kora-újkori fegyverekről, harcászatról

 

20:30 A szultán szeme 

Katonai hírszerzés az ókortól az újkorig. Az előadás kiemelten foglalkozik az oszmán gyakorlattal.

 

21:00 Az ismeretlen hódítók

Másfél évszázadon át uralták hazánkat, néhány kulturális és építészeti emléken túl mégsem maradt róluk sok ismeretünk. Vagy csak nem tudjuk, hogy tőlük kaptuk? Most elmondjuk, mit érdemes tudni az oszmán-török néphagyományokról és gasztronómiáról.

 

21:30, 23:00 Aki kapja, szablya 

Ismerkedj az elmélettel interaktív előadásunkon, figyeld a gyulai vár vitézeinek párviadalát, aztán próbáld ki te magad is a 16. századi bajvívást!

 

22:30 Soha nem süt be a nap

A várbörtönbe kukkantunk be, működés közben. Házigazdánk interaktívan, egyszersmind élményszerűen mesél a munkájáról, a kivégzésekről, büntetésekről, a középkori és kora-újkori igazságszolgáltatásról. Testközelből ismerheted meg a különböző büntetésvégrehajtási eszközöket a hónap dolgozója szakszerű vezetésével és felügyeletével.

                                                                                                                            

Egész este

19:00–24:00 Tűzben edzett – működő kovácsműhely

 

19:00–24:00 Felkészítő edzés az ostromra – íjászat és középkori testgyakorlatok

 

19:00–24:00 Fröccsöntő

A várborozóban kifújhatod magad, frissíthetsz és kalóriát is gyűjthetsz az este hátralévő részére.

 

19:00-24:00 Csihi-puhi

Összeeresztjük a végvári katonaélet után sóvárgókat. Miután megmutattuk a szablyavívás alapvető mozdulatait, az érdeklődők össze is mérhetik egymással a tudásukat.

 

Középkori, újkori játékok a várudvaron

 

19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00 Szabadulószobák

Nem csak kiállításunk nyújtj élményt és kalandot. Szabadulószobánk kerettörténete természetesen a vár történésével kapcsolatos.

Legfeljebb 6 fős csoportoknak és családoknak ajánljuk.

A program regisztrációköteles. Regisztráció: 06-66/650 218

Jegyár: 2500 Ft/fő

Muzéj karszalag:

a helyszínen (június 22-én 19 órától):

teljes árú: 3200 Ft

kedvezményes: 2500 Ft

 

elővételben (június 22-én 17 óráig):

teljes árú: 2700 Ft

kedvezményes: 2000 Ft

 

A karszalagok elővételben június 14-től kaphatók valamennyi helyszínen.

A karszalag kizárólag 2024. június 22-én 19–24 óra között érvényes az Almásy-kastély állandó kiállításába, a várba, az Erkel-emlékházba, a Ladics-házba és a Kohán Képtárba. 

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Munkácsy-kiállítása külön belépőjeggyel tekinthető meg (teljes árú: 2500 Ft, kedvezményes: 1800 Ft).  

A szabadulószobák regisztrációt követően (+36-66/650 218), plusz díjazás ellenében (2500 Ft/fő) vehetők igénybe.  

Kedvezményes jegyek diák-, illetve nyugdíjas-igazolvánnyal válthatók.  

A köztéri programok díjtalanul látogathatók. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)