Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Buzánszky Jenő részvételével adták át a gyulai Apor Vilmos Katolikus Óvoda ovifocipályáját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. április 30. 07:00
Buzánszky Jenő részvételével adták át a gyulai Apor Vilmos Katolikus Óvoda ovifocipályáját
A mini, óvodásoknak kifejlesztett műfüves sportpályán többféle sportág mozgáselemét gyakorolhatják a gyerekek
– Miénk a múlt, tiétek a jövő. Kis cipőben nagy lépéseket tesztek annak érdekében, hogy egészségesek legyetek, és megszeressétek a sportot – szólt a gyerekekhez Buzánszky Jenő a nemzet sportolója, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje az Apor Vilmos Katolikus Óvoda műfüves ovifocipályájának átadóján. Az óvodásoknak az ünnepséget félbeszakító jégeső sem szegte kedvét, rövid szünet után lelkesen vették birtokukba az új pályát, és tartottak bemutatót a felnőtteknek.
Fotó: Gyula Hírlap - Rusznyák Csaba

A mini, óvodásoknak kifejlesztett műfüves sportpálya a Szeged-Csanádi Egyházmegye és az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány támogatásával épült meg. A pálya lekerekített sarokelemei és hálóval fedett, acél vázszerkezete egyaránt a kicsik igényeihez igazodik. A 6 méter széles és 12 méter hosszú építményt futballkapuval, kosárlabdapalánkkal és pályafelező-hálóval is felszerelték, így a gyerekek többféle sportág mozgáselemeit is elsajátíthatják az óvodai foglalkozásokon.  

Kónya István a körzet önkormányzati képviselőjeként segítette az óvodát, egyben támogatta a programot 500 ezer forinttal. Az alelnök az idei évre tervezett képviselői keretéből finanszírozta az óvodaépülettől a pályáig vezető díszburkolat lerakását.

Az átadó ünnepségen Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke mellett jelen volt dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Gajda Róbert alpolgármester, Kónya István, a megyegyűlés alelnöke, Adem Kapic, a Grosics Labdarúgó Akadémia igazgatója, Steigerwald Ernő, az akadémia létesítményvezetője, valamint Petróczki Zoltán, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gyulai tankerületi igazgatója. A gyerekek táncos műsora után Buzánszky Jenő és Kiss-Rigó László vágta át a nemzeti színű szalagot.

Takácsné Szabó Erika óvodavezető köszöntőjében kiemelte: az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásoktatásra. A tagintézmény vezetője lapunknak elmondta: a pálya tavaly novemberben készült el, de csak nemrég, a jó idő beálltával kezdték el napi rendszerességgel használni.

– Egyelőre a nagy- és középső csoportosaink vették birtokukba a pályát. A jövő évtől kezdve felmenő rendszerben, tehát a kiscsoportosok bevonásával szeretnénk folytatni a programot – ismertette a részleteket Takácsné Szabó Erika. Az Ovi-foci program keretében az intézmény hat óvodapedagógusa, valamint a társintézményében oktató testnevelő tanárok, illetve gyógypedagógus vett részt továbbképzésen – tudtuk meg az óvodavezetőtől.

Az alapítvány személyes indíttatásból alakult meg 2011-ben – árulta el dr. Molnár Andrea. Az elnök szerint az ovifocipálya és a hozzá kapcsolódó program országos és európai szinten is egyedülálló. A fejlesztésért az alapítvány tavaly Magyar Termék Nagydíjat, illetve Innovációért Nívódíjat kapott.

– Mára az ország második legnagyobb sportcélú közhasznú alapítványává nőttük ki magunkat. Több mint 15 ezer gyerek kapcsolódik a programunkhoz, s ez a szám év végére a 30 ezret is meghaladja – emelte ki dr. Molnár Andrea.

Mint megtudtuk, az Ovi-foci program az MLSZ Bozsik-programjának U7-től induló, legalsó szintjéhez kapcsolódik. Tavaly összesen 79 pálya épült, a gyulai a 75. a sorban. A tervek szerint idén további 61, jövőre pedig 85 pályát építenek az országban. Az elnök kiemelte, hogy az ovifocipályákat fedő, három rétegben szőtt, töltetlen svájci műfű különlegesnek számít hazánkban, hiszen csak a Grosics Labdarúgó Akadémián és a debreceni labdarúgó akadémián használják azt.   

A gyulai ovifocipálya megépítésére a Szeged-Csanád Egyházmegye pályázott – ismertette a részleteket dr. Molnár Andrea. A költségek 30 százalékát az egyházmegye, 70 százalékát az alapítvány biztosította.

Buzánszky Jenő lapunknak elmondta: maga is óvodásként kezdett el futballozni. Az Ovi-Foci Alapítvány alapítója szerint a program lényege, hogy megszeretessék a gyerekekkel a sportot, a mozgást. A jövő nemzedékét szeretnénk ezzel segíteni, útnak indítani – hangsúlyozta.   

– A tehetség egy istenadta lehetőség, amivel élni és visszaélni is lehet. Csak az tud élni vele, aki lemond a dolce vitáról, mert a sikereket nem adják ingyen – válaszolta a nemzet sportolója arra a kérdésre, hogy mit adna útravalóul a cseperedő futballistáknak. Az Aranycsapat hátvédje úgy véli, az ember időskorában eszmél rá igazán arra, hogy érdemes volt fiatalon sok mindenről lemondania. 

     

Kiss-Rigó László és Buzánszky Jenő vágta át a szalagot. Fotó: Gyula Hírlap - Súr Enikő
GYULAI HÍRLAP • 2014. április 30. 11:57
A mini, óvodásoknak kifejlesztett műfüves sportpályán többféle sportág mozgáselemét gyakorolhatják a gyerekek
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)