Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Táncvilágnapi programmal zárult a Rendszeres táncházak programsorozat Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2014. április 27. 10:00
Táncvilágnapi programmal zárult a Rendszeres táncházak programsorozat Gyulán
Az Európai Unió által támogatott programsorozat utolsó négy rendezvénye a Göndöcs-kerti Vigadóban zajlott
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

A tánc világnapja alkalmából megrendezett találkozóval zárult a Körös Néptánc Alapítvány Rendszeres táncházak elnevezésű programsorozata. A program decemberben indult, azóta összesen öt felnőtt és két gyermektáncházon vehettek részt a magyar néptánc iránt érdeklődő kicsik és nagyok. Az Európai Unió által támogatott, 1 240 000 forintból megvalósuló programsorozat utolsó négy rendezvénye az év elején megnyílt Göndöcs-kerti Vigadóban zajlott.

Az ingyenesen látogatható táncházak során bárki elsajátíthatta a Kárpát-medence táncrendjeit, továbbá a nagy magyar dialektusokon kívül a körülöttünk élő nemzetiségek táncai is előkerültek. Az alkalmakat a Körös Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Patyi Zoltán vezette, ezen kívül Boriné Kőrösi Beatrix, Kardos György, Hajdu István Gergely és Király Sándor néptáncoktatók is segítették munkáját. A találkozókon rendszerint az 5-7 Békés megyei zenészből álló Rozsdamaró együttes muzsikált.

A Gyulai Hírlapnak Szatmári Sándor, a Körös Néptánc Alapítvány elnöke elmondta, a pályázat célja volt, hogy a Göndöcs-kert környezetét tartalommal töltse meg, illetve hogy megerősítse a Körös Néptáncegyüttes utánpótlását, baráti és szülői hátterét, valamint természetesen a gyulai néptánchagyomány megőrzése, folytatása minél több fiatal és felnőtt bevonásával.

- Célkitűzésünk sikerrel járt, hiszen a felnőtt táncházainkon rendszeresen 70-150-en vettek részt. A jeles napokhoz kötődő gyermektáncházak alkalmával mindig zsúfolásig teltek a helyszínek. Először a Luca nap hagyományait elevenítettük fel, ahol nagy sikert aratott a gyerekek betlehemezése is. A farsangot szintén nagy érdeklődés kísérte, ott 57 gyerek öltött magára jelmezt. A Körös Néptánc Alapítvány Rendszeres táncházak című projektje ezzel lezárult, de természetesen további táncházakon találkozunk még a magyar hagyományok és néptáncok iránt érdeklődő közönséggel – mondta el a Gyulai Hírlapnak Szatmári Sándor.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. április 28. 10:21
Az Európai Unió által támogatott programsorozat utolsó négy rendezvénye a Göndöcs-kerti Vigadóban zajlott
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)