Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Varga Géza szerint a gyulai önkormányzatnak is szociális szövetkezetet kellene létrehoznia

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. március 26. 21:00
Varga Géza szerint a gyulai önkormányzatnak is szociális szövetkezetet kellene létrehoznia
A jobbikos országgyűlési képviselőjelölt helyi közmunkásokkal beszélgetett a közfoglalkoztatás problémáiról
Az élelmiszer-feldolgozáson, illetve késztermék-előállításon alapuló gazdálkodások által teremtene munkahelyeket a Jobbik Magyarországért Mozgalom – mondta el Varga Géza, Békés megye gyulai központú választókerületének jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje a művelődési ház melletti téren tartott sajtótájékoztatóján. A politikus a helyszínen helyi közmunkásokkal is elbeszélgetett, hogy megismerje az őket érintő problémákat.
Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

A Gyulai Hírlapnak az egyik közmunkás, Kis István elmondta: jelenleg egy negyvenfős köztisztasági brigádban dolgozik. A férfi két éve lett közfoglalkoztatott, korábban az egészségügyben, illetve élelmiszer-tartósító munkakörben dolgozott egy békéscsabai hűtőipari cégnél.

Varga Géza kérdésére a közmunkásként dolgozó férfi kifejtette: az alacsony fizetés mellett a legnagyobb problémát az jelenti számukra, hogy sokszor nem bánnak velük emberi módon, az is előfordul, hogy kirúgással fenyegetik őket.

– Hangsúlyozom, nem a munkával van problémám, hanem azzal, hogy különbséget tesznek köztünk és az állományban lévő kollégák között, holott ugyanazokat a dolgokat csináljuk a városban, mint ők – ecsetelte Kis István. A férfi szerint bizonytalan a sorsuk, hiszen április 31-én lejár a szerződésük.

A közmunkás elmondta: jó dolognak tartja, hogy a közmunkaprogramon belül lehetőséget teremtenek a beiskolázásra, ám a megszerzett tudást csak akkor tudják kamatoztatni, ha munkát kapnak. Kis István hozzátette: azt szeretnék, ha a kisemberek érdekeit is képviselné valaki a helyi grémiumban.

Varga Géza kiemelte: a közfoglalkoztatás két oldalról, az adófizetők és a közmunkások szemszögéből is problémás. A képviselőjelölt szerint a közmunka nem egyenlő a munkahelyteremtéssel, amit az is bizonyít, hogy a közmunkásokra nem ugyanaz a munkatörvénykönyv vonatkozik, mint másokra.  

– A közmunkások közül sokan azt mondják, hogy úgy bánnak velük, mint a kutyával, ez az erkölcsi leértékelődésüket jelenti a rendszerben. Ezt a problémát nem lehet statisztikákkal megoldani, ebből csak értékteremtő munkával lehet kimenekülni, mindkét oldal véleményét akceptálva – jelentette ki az országgyűlési képviselőjelölt.

Varga Géza a Jobbik munkahelyteremtő programját ismertetve elmondta: terveik szerint az élelmiszer-feldolgozáson, illetve késztermék-előállításon alapuló gazdálkodások által 200-250 ezer munkahelyet tudnának teremteni. A politikus hozzátette: az önkormányzatoknak szociális szövetkezeteket kellene létrehozniuk. Mint kifejtette, az ezek által megtermelt élelmiszernek a helyi közintézmények lennének a felvevő piacai.  

A képviselőjelölt leszögezte: a szociális szövetkezetek létrehozása csupán az első lépés lenne, a Jobbik emellett munkahelyteremtésre kötelezné a földtulajdonos gazdálkodókat. Varga Gézától megtudtuk: a gazdálkodóknak 25 hektáronként kellene biztosítaniuk egy bejelentett munkahelyet.

     

      

Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)