Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 753 millió forint értékű megrendeléseket kaptak gyulai vállalkozók 2013-ban Gyula Város Önkormányzatától

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2014. január 28. 13:42
753 millió forint értékű megrendeléseket kaptak gyulai vállalkozók 2013-ban Gyula Város Önkormányzatától
A lakosságot is bevonja a városvezetés az Almásy-kastély kiállítási anyagának az összeállításába
Dr. Görgényi Ernő, Megyeri Sándor és Béres István. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

A lakosság személyes élményeit, dokumentumait, fotóit várja Gyula Város Önkormányzata a felújításra váró Almásy-kastély kiállításanyagának bővítéséhez – adta hírül dr. Görgényi Ernő polgármester a ma délelőtti sajtótájékoztatóján. A kastély rekonstrukciós munkálatai hamarosan elkezdődnek, mely a tervezett, év végi átadása után kiemelkedő, európai szintű kulturális attrakcióval szolgálja a múzeumlátogatók megelégedését.

Dr. Görgényi Ernő elmondta, hogy a kiállítás amellett, hogy megtartja a megszokott tárlatelemeket, mégis az élményközpontúságra törekszik. Nem csupán a 19. században élt arisztokraták életét kívánják bemutatni, hanem a látogatók a cselédség sorsába is betekintést nyerhetnek a mai, modern technikával megerősített kiállításon. A gyűjteményt összeállító szakembergárdát erősíti S. Szilágyi Gábor, aki 1996 óta rendszeres foglalkozik kiállítások szervezésével, az utóbbi években önkormányzatoknak, minisztériumoknak, múzeumoknak készített elemzéseket, konzulens anyagokat. Nemzetközi kapcsolatai szerteágazóak. Munkája során jelentős kapcsolatokra tett szert többek között portugál, svájci, német, osztrák, dán, kínai, mexikói és amerikai szakemberekkel.

- A kastélyélet több korszakot élt meg. Szeretnénk segítséget kérni a lakosságtól, hogy emlékeiket, történeteiket osszák meg velünk. Legyen az egy nagyszülő által elmesélt történet, a csecsemőotthonként funkcionáló épületben töltött időkről szóló élmény, vagy egy gyulai együttes beszámolója, akik a cselédszárny egy helyiségét használták próbateremnek – adott ötletet a polgármester az emlékek felelevenítéséhez.

Béres István városi főépítész a kiállítás-koncepciót ecsetelve elmondta, három főúri család (Harruckern, Wenckheim és Almásy) nyolc generációja élt a patinás falak között, s építészetileg is saját igényeikhez alakították a kastélyt. A kiállítás a mintegy 300 év történetét időbeli, térbeli és életbeli síkokban is meg kívánja mutatni.

Dr. Görgényi Ernő tájékoztatójának másik témájában arra hívta fel a figyelmet, hogy 2013-ban a város beruházási és tervezési munkáiból több mint 753 millió forint értékben kaptak megbízást gyulai vállalkozók.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a lehető legtöbb szolgáltatást és árut helyi vállalkozóktól szerezze be. Ez vonatkozik a szódavíz megvásárlásától kezdve az építészeti megbízásokig. Tavaly 753 millió forintért kaptak megbízást gyulai vállalkozások, ebből építésre 697 millió forintos megbízást nyertek el helyiek, a mérnöki irodák összesen 55 millió forintot profitálhattak. A teljesség igénye nélkül gyulai vállalkozók újították fel a Máriafalvai Óvodát, a Mágocsi Utcai Óvodát, a Máriás házat, a Vigadót, a Kohán képtárat, a Gyulai Piacot, az Erkel Ferenc Gimnázium természettudományos laborját, a könyvtár tűzjelző berendezését. Megyeri Sándor, a mérnöki osztály vezetője kiegészítésül hozzáfűzte, hogy ugyan az útépítésekre a tiszakécskei székhelyű Dunaaszfalt Kft.-vel kötött hároméves szerződést az önkormányzat, a dolgozók tábora egytől egyig békés megyei személyekből áll.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)