Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A földieper

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2025. május 18. 14:00
A földieper
Szalai Ilona dietetikus rovata

Ismét itt az eperszezon. Sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz. Az eper jelentős mennyiségben tartalmaz a C-vitamint és a mangánt, valamint folsavat, B2, B5-, B6-, K-vitamint, káliumot, magnéziumot és rezet is.

Az eper Méregtelenít, fiatalít és fogyaszt!

Fotó: pixabay.com

Hatékony antioxidáns, ami védi a sejteket. a szívünket és az ereinket. Ez a hatása a fenoloknak és antocianin tartalmának köszönhető.  Ezek és a benne lévő szalicilátok miatt jó gyulladáscsökkentő. Hasznos kötőszöveti, húgyhólyag-, vesegyulladás esetén. Méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Rost tartalma segít megelőzni az emésztési panaszokat. Mivel a friss, szabadföldön termesztett szamóca ideje gyorsan lejár, ezért minél többet együnk belőle, amíg lehet.  Legegészségesebb, ha mosás után cukor nélkül élvezzük az ízét.

Tejfölös epres süti

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás

Töltelékhez:

  • 500 g tejföl
  • 3 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vanília pudingpor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 30 dkg eper

A tésztához minden alapanyagot egy keverőtálba mérünk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ezután fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Közben a “töltelékhez” a zsemlemorzsa és az eper kivételével minden alapanyagot egy tálba öntünk, és habverővel csomómentesre keverjük. A forma aljába sütőpapírt helyezünk, és a pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, mint a forma, majd belehelyezzük, villával megszurkáljuk pár helyen és 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ha megvan, megszórjuk a tészta tetejét zsemlemorzsával, beleöntjük a tejfölös masszát, és a tetejét kirakjuk a negyedelt eprekkel. Végül visszatesszük a sütőbe további 40 percre. Kihűtjük, és már szeletelhetjük is.

  • Energia: 3621 kcal
  • Fehérje: 59,8 g
  • Zsír: 202,5 g
  • Szénhidrát: 366,2 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM