Az eper Méregtelenít, fiatalít és fogyaszt!
Fotó: pixabay.com
Hatékony antioxidáns, ami védi a sejteket. a szívünket és az ereinket. Ez a hatása a fenoloknak és antocianin tartalmának köszönhető. Ezek és a benne lévő szalicilátok miatt jó gyulladáscsökkentő. Hasznos kötőszöveti, húgyhólyag-, vesegyulladás esetén. Méregtelenít, fiatalít és fogyaszt. Rost tartalma segít megelőzni az emésztési panaszokat. Mivel a friss, szabadföldön termesztett szamóca ideje gyorsan lejár, ezért minél többet együnk belőle, amíg lehet. Legegészségesebb, ha mosás után cukor nélkül élvezzük az ízét.
Tejfölös epres süti
Hozzávalók:
Tésztához:
- 18 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db tojás
Töltelékhez:
- 500 g tejföl
- 3 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vanília pudingpor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 30 dkg eper
A tésztához minden alapanyagot egy keverőtálba mérünk, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ezután fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Közben a “töltelékhez” a zsemlemorzsa és az eper kivételével minden alapanyagot egy tálba öntünk, és habverővel csomómentesre keverjük. A forma aljába sütőpapírt helyezünk, és a pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, mint a forma, majd belehelyezzük, villával megszurkáljuk pár helyen és 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ha megvan, megszórjuk a tészta tetejét zsemlemorzsával, beleöntjük a tejfölös masszát, és a tetejét kirakjuk a negyedelt eprekkel. Végül visszatesszük a sütőbe további 40 percre. Kihűtjük, és már szeletelhetjük is.
- Energia: 3621 kcal
- Fehérje: 59,8 g
- Zsír: 202,5 g
- Szénhidrát: 366,2 g
Egészségükre!