
Az elmúlt év elején többször írtam általánosságban a csírák jótékony hatásairól és a csíráztatásról. A jelen írással induló sorozatban szeretném bemutatni az egyes csírafélékre vonatkozó élettani hatásokat. Legelőször azonban hadd foglaljam össze, hogy miért is érdemes csírákat fogyasztani. A csírák rendkívül gazdagok vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban, enzimekben és növényi rostokban, optimális az esszenciális aminosav összetételük és túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.
Ennek következtében a csírák:
- egészségvédő, betegségmegelőző hatásúak;
- védik az érrendszert és segítik a szívműködés;
- terősítik az immunrendszert;
- baktérium- és vírusölő hatásúak;
- gátolják a daganatos betegségek kialakulását, terjedését;
- lúgosítják a vért;
- serkentik a bélműködést és jótékony hatással vannak az emésztésre;
- segítenek a tápanyagok hasznosulásában, megelőzik a hiánybetegségek kialakulását;
- lassítják a sejtek öregedését, serkentik az egészséges sejtéletet;
- elősegítik a méreg- és salakanyagok eltávolítását a szervezetből;
- vízhajtó hatásúak.
A csírák fogyasztása különösen télen és tavasszal nagyon fontos, amikor természetes élelmiszerekből nem tudjuk elégséges módon ellátni a szervezetünket az egészségünk megőrzéséhez szükséges tápanyagokkal, így fokozottabban ki vagyunk téve a betegségek veszélyeinek.
A csírák kereskedelmi forgalomból vagy piacon, helyi termelőtől nagy választékban, könnyen beszerezhetők, de Gyulán akár házhoz szállítás is kérhető.
Pikó Tamás csírász
30/643 2626
etkezesicsira@gmail.com